Nytt koncept: Active Graveyard

Jag är tränar ganska mycket, jag är även medlem i Svenska kyrkan och har dessutom en blogg som heter Tänk på döden. Så jag fattar att jag fick frågan.

Efter den positiva uppmärksamheten kring pulkaåkningen på Skogskyrkogården, hade Svenska kyrkan, parkförvaltningen, Friskis & Svettis och Fonus snabbstartat projektet Active Graveyard. Nu ville de ha hjälp att skriva en hemsida och komma med input överlag.

Tanken är alltså att vi ska ta tillvara på möjligheterna av att göra kyrkogårdar i allmänhet till ett slags… jag vet inte, vi försöker undvika ordet idrottsplatser, men aktivitetsytor, i alla fall.

Jag träffar projektledaren för det hela – utomhus, coronasäkert. Han är eld och lågor och fortsätter prata. ”Det står så många tomma ytor i attraktiva lägen som bara är, ursäkta mig, död yta, hahaha. Och det behöver inte bara vara kyrkogårdar, även kyrkor och bårhus kan användas.

Jag nickar.

Skogskyrkogården är ju full av möjligheter!

Jag tittar på honom. Han går liksom med hela kroppen.

Krematoriet, till exempel. Det används inte dygnet runt, men vi kan elda dygnet runt, såklart. Där kan vi ha – alltså när vi inte kremerar dom dödas kroppar, vilket vi för övrigt kanske kan göra på nätterna? – där kan vi grilla hamburgare för alla hungriga pulkaåkare, om vi snackar just nu menar jag. Vi har ansökt om orienterings-NM 2022. Springer du? Kom till gruppträningen på lördagar. Vi ses i dom där kvarteren med gamla barngravar nära muren mot Nynäsvägen.

Jag säger att jag inte gärna tränar i grupp.

Ah, fattar. En bra sak är ju alla olika höjder på gravstenar, det går alltid att hitta en som är perfekt för upphopp. Och tänk på alla kyrkogårdar inne i stan? Real estate! Jag vet en firma som kan bygga utegym som smälter in perfekt på en kyrkogård. Du vet, marmor och svartmålat gjutjärn och skit. Det finns så jäkla mycket att göra. Med respekt såklart! Respekten är viktig.

Ja det är nog bra att ha med, inflikar jag. Respekten. Många tycker ju att det är lite känsligt det här ändå, att kyrkogårdar mest ska vara för de sörjande?

Haha jaaa exakt, exakt. Det är ju därför respekten är så viktig. Och som jag sa är det inte bara kyrkogårdarna. Söderledskyrkan är ju perfekt för klättring, till exempel. Och dopfunten! Många kyrkor har en dopfunt som håller godkänd standard för att vara som en korg i frisbeegolf.

Jag säger att det skaver lite. Att jag kanske ändå inte är rätt person för jobbet. Han säger då att många 38-åringar i Enskede kommer att bli väldigt, väldigt besvikna på mig. Den som tror att padel är kul har aldrig kört downhill mountainbike från minneslunden på Skogis.

Jag står fast vid mitt nej.

Han säger då att Kry, Engelska skolan och ICA Tallkrogen har gått in som sponsorer och att jag får hundratjugotusen för vad som verkar vara tre dagars jobb.

Jag säger att det ju faktiskt är helt knäppt att all mark på Skogskyrkogården ska vara till dom döda. ”ALLA SOM LEVER DÅ??” ropar jag. Sedan börjar jag skriva.