Ålder är bara en siffra!

Jag tänker en del på ålder och hur det verkligen känns som att den mer och mer bara är en siffra. Som många har konstaterat, så är 70 det nya 30.

Vi vet nu att Joe Biden, född 1932, är USA:s nästa president. Han kommer vara 88 år när han svär eden. Och ändå knivskarp i sinnet.

Och intellektuell förmåga är en sak, men det gäller ju också fysisk skärpa. I veckan utsågs en 46-årig Zlatan Ibrahimovic till den italienska ligans mest värdefulla spelare i oktober. Han har aldrig sett starkare ut. Han verkar kunna spela i åtminstone tio år till. Detta hade ingen trott för bara en generation sedan.

Det gäller i båda riktningarna, dessutom. Vi minns att Peter Wolodarski bara var 16 år när han utsågs till politisk redaktör på Dagens Nyheter. Nu har han varit på tidningen i nästan tio år och ingen kommenterar ens längre hans ålder. Exemplen är många. 2009 kom den då 19-årige Karl-Ove Knausgård ut med första boken i romansviten ”Min kamp”. När Jakob Hellman spelade in sitt legendariska ”…och stora havet”-album var han bara 11 år! (Han hade fyllt 12 när det släpptes.)

Hur lyckas man så ung?

Jag tror att det handlar om att börja träna på det man gillar otroligt tidigt. (Ex: Wolodarski skrev sina första Tegnell-kritiska texter när han gick på förskolan.)

Hur håller man skärpan som gammal?

Jag tror att det handlar om att äta bra mat och ”hålla igång” hjärnan. Och kanske viktigast, att sluta se sig själv som åldrande, utan istället som någon som är redo för nya grejer.

Om tre år fyller legendariske New Jersey-rockaren Bruce Springsteen 90 år. Och jag har på känn att han kommer att fira det med att släppa ett till rockigt album!