Slevtäljarna i landet västerut

Norge? Ja du, jag borde verkligen veta, jag bodde ju i Oslo i två år efter högskolan. Oslo, det är ju som du nog vet huvudstaden! Jag bodde alltså i Norges huvudstad. Man kan nog säga att jag är en Norge-expert faktiskt.

Det är faktiskt konstigt att SVT, när det är val till Stortinget, inte bjuder in mig för att berätta för alla stöddiga svenskar om hur det funkar i Norge. Ja det är konstigt när massmedier av alla de slag, inte hör av sig för att konsultera mina Norgekunskaper.

Hatar svenska medier mig? Är jag för norsk för dom? Kan jag vårt grannland för bra? Det är inte första gången som extrema kunskaper och erfarenheter inom ett attraktivt fält möts av avund och missunnsamhet i så fall.

I Oslo bodde jag precis bakom slottsparken, mitt emot svenska ambassadörens residens. Lite som Oslos Lärkstaden, men såklart fulare. Det är överlag lite fulare i Oslo än i Stockholm, Mälarens pärla. Jag jobbade i stadsdelen (vel, bydelen da, som vi sier i Norge, ikke sant) Grønland, mitt i centrum. Det var en cykeltur på tio minuter.

Grønland var ett slags extremversion av faktumet att alla städer är som rövigast precis vid centralstationen. Jag var med och öppnade en Rimi-butik vid Grønlands torg. Idag finns den inte kvar. Vår kundstock bestod av en blandning av narkomaner, prostituerade (hög överlappning i de grupperna), nyanlända från Somalia som inte kunde ett ord norska och unga studenter som av någon anledning tränade väldigt mycket och i princip bara köpte tonfisk och bananer.

Förlåt, jag babblar på som en sentimental tok.

I relation till Sverige, är ju Norge som bekant den dumma kusinen från landet. Den dumma kusinen som sitter på sin gård och täljer på en slev eller nåt, och så plötsligt visar det sig att det finns vansinniga mängder olja på gården, så kusinen blir ofattbart rik, men är fortfarande lika dum, givetvis. Men täljer inte längre slevar eller skjuter råttor med luftgevär, utan gjuter slevarna i guld och har tjänstefolk som skjuter råttorna åt dom.

Ja, haha! Ta det från den här experten: Dom är inga snillen, dom där norrmännen.

Skälet till att jag kom och tänka på det är att det är presidentval i USA idag och då tänker jag på det allra dummaste av allt dumt som norrmännen har gjort. När dom gav Nobels Fredspris till Barack Obama, helt färsk på jobbet, med motiveringen att han verkar vara en skön kille.

Vi gav norrmännen fredspriset. Dom fick det. Vårt fredspris! För vi tänkte att detta kan väl inte ens slevtäljarna sjabbla bort. Men jodå, det klart dom kunde.

Detta är Fredric Thunholm, Norge-expert, direkt från Bygdøy Allé i Oslo, Norge, för Tänk på döden.