Jag agerar konstruktiv medborgare och kund

Brev till Storstockholms Lokaltrafik, SL, angående förslag på förbättring.


Hej SL. Varje gång jag hör ”tänk på avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av” lämnas jag med en känsla av något oavslutat. Jag har därför ett förslag på ett nytt meddelande, enligt nedan.

”Tänk på avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av. Tänk på det, men fastna inte i den tanken. För avståndet är som alla avstånd, bara tomma molekyler som skiljer dig från dina vänner. Mörk materia och mörk energi. Avståndet är vad som placerat oss på den här planeten, med en oändlighet i varje riktning. Tänk på avståndet, för all del, tänk på tomheten, tänk på hur vi alla är löften som aldrig infriades, om bedrifter ingen känner. Tänk på värmen i en raggig blomsterbukett, med tufsiga korta vitsippor, som ett barn har kramat sin hand i en timma eller så innan du får den. Tänk på lukten av den första snön och på hur det känns att gå barfota i daggen en morgon i juli. Tänk på alla gånger du kunde valt något annat men inte vågade. På alla hemliga förälskelser och alla kvävda impulser. Tänk på hur detta, att vara människa, så ofta handlar om att bara ta sig igenom dagen. Att hitta strategier för att mota ångesten och klara av att placera vänster fot framför höger, och sedan vänster igen. Be om sinnesro att acceptera det du inte kan påverka, mod att förändra det du kan, och förnuft att inse skillnaden. Be om någon att prata med, be om misstag som inte gör alltför ont, om märken som inte syns på håll. Be om bra läkkött, om kuvöser och kanske en öl. Stanna till i rörelsen, mellan vagn och platform, och fundera på var du är i livet. Var kunde du varit? Vilka har du sårat för att komma dit du är? Tänk att du kanske har tiotusen dagar kvar. Tänk om du glömde kaffebryggaren på? Tänk om det är din dag idag. Tänk om inget är så farligt ändå.”

Jag har provläst och om man vill ha lite feeling i det så tar det kanske 2 min 20 sek. Det blir lite opraktiskt, det blir det. Jag fattar det, jag är inte dum Men allt kanske inte behöver kunna mätas med linjal, okej?

Vänliga hälsningar, Fredric Thunholm

Annonser