Marknadsperfektion

Vi flyger för mycket. Du vet det och jag vet det. Folk åker till Thailand i ren tristess och släpper ut miljarder ton koldioxid, som blöta fisar, över ett Arktis där isbjörnarna hoppar mellan allt mindre isflak.

Det går inte göra något åt heller. En flygskatt som adderar en hundring per flygbiljett ses som groteskt och sinnessjukt av samma politiker som inte tycker det är en big deal att höja SL-kortet med hundra spänn.

Det är alltså kört och vi är på väg åt helvete i rekordfart. Tur att det inte är vi själva utan våra barn som får betala notan. Hahaha, suckers. Köp inga strandtomter, ungar!

Eller?

Nej. Det är faktiskt inte kört. Flygandet kommer att minska – och ironiskt nog är det flygbolagen själva som gör allt de kan för att vi inte ska flyga. United Airlines visade tidigare under våren hur branschen tänker nytt, genom att slå en betalande passagerare medvetslös, släpa ut personen genom mittgången och ut från planet, för att sedan dumpa kroppen i ett dike i New Jersey.

Ryan Air har ända sedan starten haft en policy som går ut på att få folk att sluta åka med dem. I deras fall genom att sälja biljetter för fem kronor, som sedan kostar femtusen gånger mer om du vill checka in, ha en sittplats på planet och använda toaletten ombord.

Och SAS har vässat sin kundtjänst som nu uppmärksammas både för sin totala tondövhet, sin Kafka-liknande process och sin passiva aggressivitet.

Planeten är på väg att räddas. Marknaden reglerar sig själv! Det behövs ingen flygskatt. Här är några saker som vi kommer se snart:

Trenden ”Gate hate”. Du kommer till din gate för att borda. Personalen hatar dig. Slår dig med ridspö, kastar måsägg på dig. Gör kalsongrycket.

”Sorry, hahaha.” Ironiskt våld som utövas av kabinpersonal. Kan riktas mot både passagerare och bagage.

”SAS-metoden” – här står SAS för Soft Airgun Snipers. Alltså människor som ligger gömda med luftgevär med hårda plastkulor. Skjuter alla som närmar sig gaten. Siktar på folks ögon och mot barnvagnar.

Jag funderar på vad som är vackrare än en marknad som reglerar sig själv, perfekt. Jag kommer inte på något.

Annonser