Hantverksspecial!

Programmering ska börja läras ut i skolan. Kul! Nu får ungarna lära sig koda. Så kan de sedan bli kodare. Som programmerar. Det handlar alltså om ett uppsving för hantverk. Alla kan ju inte bli akademiker eller konstnärer, gubevars, vissa måste kunna programmera chat-bottar också.

Lite otippat applåderas den här idén inte bara av flummiga bakåtsträvare och digeridoo-spelande dårfinkar. Utan av – alla. Företagsledare inom tech/IT skuttar av glädje. Skolpolitiker, oavsett politisk färg, dansar i långa conga-tåg genom kulvertarna under riksdagen.

Jag antar att resonemanget är ungefär: Allt är ju så himla datoriserat idag. Företagen skriker efter kodare. Låt oss börja med programmering i skolan. Låt alla bli lika bra på kodning i grundskolan och gymnasiet, som generationen innan blev grymma hackers av att lära sig använda ordbehandlaren på datorer av märket Compis.

Jag tror så här: Ska Sverige kunna vara relevanta, så kan vi inte tillåta en enda jävel i det här landet att programmera något. I synnerhet inte i skolan. Iställer borde vi satsa maximal energi på att stimulera kreativitet i skolan. I alla ämnen – alltid. Vi borde ha stupid hackathons varje fredag. Vi borde lära barnen att, som jeansreklamen sa en gång, zag when the world zigs.

Programmering är en tjänst som produceras manuellt. Och det görs givetvis mycket billigare i länder som Indien, Kina och Bangladesh än i Sverige. Visst kan vi, med stora statliga subventioner, starta kodfabriker bredvid alla call center i det som Kjell A Nordström kallar för skräpytorna i Sverige. Men att tycka att det är en framtidssatsning? Tja, kanske kändes Kockum och Eriksberg också future proof när det begav sig, jag vet inte.

Jag tror att värden skapas när helt nya saker kommer fram. Om den som kan koda ska uppfinna, är risken stor att den uppfinner något som är en följd av kunskapen att koda. Det blir något linjärt, något förutsägbart. Den som inte kan koda, men kan drömma, bör ha större chanser att verkligen spränga ramar och tvinga fram något nytt. Med hjälp av kodare på andra sidan jorden.

Then again: Coolt om Sverige blir hantverksnationen nummer ett. Mästerkodarnas hemland. Det manuella knackandets imperium. Welcome to Sweden, home of nostalgiska steampunklajvare, som skriver sin sirliga kod på tangentbord av körsbärsträ.

Annonser