Att bara skita i allt

Just nu gör Volvo, BMW och Skoda vad Renault, Mercedes och Mazda har gjort ganska nyss. De använder surfing som symbol för frihet. Det är som en vindlande resa rakt in i reklamarnas psyken.

Insikten är som följer: Det är många i målgruppen (män över 40 som tjänar lite för mycket) som börjar känna att livet liksom rinner ifrån dem. Det är tråkigt att man aldrig riktigt hinner med att leva. I detta bor en ganska stor sorg. Vi kvävs av konventionerna och av alla måsten som stänger in oss, som boskap i hägn.

En jäkla tur då att vår nya kombi i mellanklassen råder bot på allt det. Den kan nämligen transportera dig till Torö, där du kan skita i konventionerna och kraven och bara vara. Streta på dig din våtdräkt och sedan, som en skadad valross på en guppande bår, paddla/hundsimma en bit ut och rida en fyrtio centimeters svallvåg från Finlandsfärjan som den aldrig blivit riden.

Varje bilreklam med surfare i är en självbiografi, som plannern har skrivit och gett till kreatörerna att dramatisera. Följande text är hämtat ur en brief, som en bekant skickade mig:

Målgrupp: Vem pratar vi med?
Tänk dig en man som närmar sig 50. Han bor i (t ex) Bromma. Jobbar 50 timmar i veckan, trots att han verkligen borde vara gammal nog att antingen delegera eller resignera. Ungarna är tonåringar, självständiga, de glider ifrån honom. De bästa åren är borta. Han ligger nästan aldrig med sin fru. Han tycker det är ganska skönt, för sex är kravfyllt och kladdigt.

Den enda han gör helhjärtat är att dölja sin surfhistorik. Hans tillvaro är tom på mening. Han kvävs av sitt eget liv. Av familjen, jobbet, föräldramötena, städerskan som inte fattar enkla instruktioner, gräsmattan som måste klippas, ungarna som bara pratar när dom ber om pengar.

[Hopp till synopsis till reklamfilm som tar vid ungefär där]

En dag tröttnar han på hela skiten! (Eller det har han ju gjort i tolv år redan.) Han bara: Fuck this shit! Åt helvete med era krav. Nu är det jag som sätter mobilen på ljudlös och drar iväg till stranden. Mig äger ingen! Era bojor kan inte hålla mig längre! Han bränner iväg i 140 knyck (utom där det är fartkameror) och skär kurvorna. Åt helvete med handels, åt helvete med excel och orvesto. Ta era TED-videos och kör upp dem i röven!

Mannen kommer fram till stranden. Vågorna är ganska små och vinden är kall. Det tar tid att komma ut i vattnet. Han är inte så bra på att surfa. Han önskar att han älskade det mer. Han ville känna sig fri men han känner sig bara lite frusen. Han kliver iland. Kastar in brädan i kombin. I bakgrunden hör vi måsar, det låter som att de skrattar åt honom.

Innan han kör hem kollar han mobilen. Tydligen ska han plocka upp sushi på vägen hem och köpa toapapper. Och tydligen måste den där presentationen vara klar imorgon, så det verkar bli jobb i natt.

PACKSHOT

LOGO + TAGLINE: ”DU KAN INTE FLY FRÅN DIG SJÄLV”

Annonser