80 kronor? Det är ju som att be om inavel!

Det enda stället där den traditionella höger-vänster-skalan lever kvar, är i de löjliga men mustiga reaktionerna på höjningar av skatter och avgifter som inte påverkar dem som klagar. Inte alls, inte på något vis. Och vad värre är, de har inga principiella värden heller.

Så när skatten höjs med 200 kronor i månaden för alla som tjänar mer än 55 100 kr/månad, så finns det inga gränser för indignationen. Folk himlar med ögonen och ramlar av Poul Kjæerholm-stolen dom sitter på, drattar på arslet och tappar kontrollen helt. Dom skär sig i armarna med hummerknivar och ärvda sablar, i ren desperation.

Och när en flygskatt på 80 kronor lanseras, är det dödsstöten för flyget. Nu har dom dödat flyget! Typiskt! Nu har dom raderat alla människors mobilitet och upptäckarglädje. Dom 80 kronorna är bojorna som håller människor kvar i den landsända de föddes i. Nu kommer inaveln som ett brev på posten. ÅHHH VAD DÅLIGT! SATAN TA DIG 80 KRONOR!

Naturligtvis märker ingen som tjänar över 55 100 krono ens om det är 200 kronor mindre på kontot när den nya lönen kommer. Ingen. Ingen märker det. Alls. Detta är pengar som inte har någon betydelse. Extra roligt blir det såklart när det är samma moderata kommunpolitiker som rasar över detta, som tycker att det är rimligt att höja SL-kortet med sådär 100 kr om året. Något som drabbar folk för vilka 100 eller 200 kronor är riktiga pengar, och inte låtsaspengar.

Civilisationen är bara fernissa. Det krävs bara 200 kronor i månaden och 80 kronor per flygbiljett för att slipa bort den.

Det hade varit intressant om det förts en principiell skattediskussion istället för det här superlöjliga gnället. Och då helst på det sätt jag själv resonerar: Nämligen att det ska vara jättelåg skatt på saker som genererar sysselsättning, vi kan kalla det aktivt kapital. Dvs platt skatt på lön, säg 25% eller nåt. Och låg skatt på vinster i företag som omsätter under, säg, tio miljoner och/eller växer med över 20% per år. (Go Centern!) Och hög skatt på bundet kapital, som inte har värden för andra än den som sitter på det: Fastigheter, förmögenhet och arv. (Go Vänstern!)

Men, nä. Vi pratar om hundralappar hit och dit och låtsas som att det gör skillnad.

 

 

Annonser