Knark-Per och förorten

Det pratas mycket om ”brottsligheten i förorterna”, både i och utanför Peter Springare-gruppen på Facebook. Och det handlar mindre om ekonomisk brottslighet i Mälarhöjden än om vålds- och ordningsbrott i Rinkeby. Jag bor själv i Farsta. Det är, liksom Täby, Majorna och Laholm, ett av de 55 områden som ingen på Svenska Dagbladet vågar åka till, efter att Per Gudmundson lanserade benämningen no go-zoner om dem.

Per gjorde i och med det några saker:

Framför allt knarkifierade han hela debatten. No go-zoner etablerades som samlat begrepp för ett helt spektrum, från mina sömniga kvarter, till de områden där gängkriminalitet faktiskt är ett problem. På samma sätt som att ordet knarka täcker in allt från att ta ett bloss på en spliff, till att leva sitt liv jävla för HEROINET.

Han riktade också lampan på områden som medelklassen gärna belyser. För det är ganska bekvämt. Områden som har en annan etnisk mix än Bromma och Örgryte. Det må vara hänt att Stureplan och Medborgarplatsen har flest våldsbrott per kvadratmeter och timme. Det är liksom en annan sak, är du med?

Jaja detta är inga nyheter. Men jag har ett förslag:

Hantera allting som sker i socialt utsatta områden på exakt samma sätt som om det skett i socialt privlligerade områden. Det vill säga som gärningar, som utförs av individer. Inte av husen eller grusplanerna eller fiken. Inte av kulturer eller utanförskap. Av individer. Med insikten att de 99% som inte begår brott på platsen, naturligtvis inte heller vill ha brott där.

Ganska självklart. I alla fall om man har mer än en promille liberalism i sig.

Men: Det ligger ofta ett implicit antagande om att folk på vissa platser, du vet, eh… vill ha brinnande bilar och skottlossning där. Ett antagande som till sin natur är groteskt, givetvis. Det är rasbiologi som liksom muterat till sociodemografiska faktorer.

Bra! Då var det löst. Alltså: Gör i Hallunda som ni skulle göra i Lärkstaden. Behandla människorna på samma sätt, behandla brottslingarna på samma sätt. Hantera bilbränder på samma sätt, hantera knarkförsäljning på samma sätt.

Eftersom att allting annat är ovärdigt och, ärligt talat, helt sjukt.

Annonser