Bajs i vasken-looken på byline-bilden

Aftonbladet gör just nu en storsatsning på temat MILJARDNOTAN. Den handlar om ”slöseriet med skattepengar”. För att ge en känsla av röstläget, här kommer några rubriker: Resor, massage och spritfester, Lägger nio miljoner på representation, De kastar bort skattepengar – på onyttigheter samt favoriten Polisernas julfest spårade ur: ”Någon bajsade i en vask”.

Det är klassisk Niklas Svensson-journalistik, det vill säga man tar saker som ingen blir speciellt upprörd av även om man blåser på utav bara helvete – och så är man JÄTTEUPPRÖRD själv.

De medverkande journalisterna är otroligt allvarliga på sina byline-bilder. Inga journalister har varit allvarligare. Det ser faktiskt ut som att det är någon av dom som är polisen som bajsade i en vask och nu, precis, har blivit påkommen.

Nåväl. Hur har detta ”gräv” spridit sig utanför den egna tidningen? Bra fråga.
Schhh, vänta… hör du ljudet? Det är ljudet av inga reaktioner alls.

Så här tror jag jobbet gick till:

Några journalister stängde in sig i ett rum på Aftonbladets kontor några dagar och gick igenom kvitton från statliga julbord typ. Kanske tryckte nån t-shirts med texten MILJARDNOTAN på som bara journalisterna i TEAMET fick ha. (Nån färsking undrar vad som händer i konferensrummet Ångermanland och varför gardinerna är fördragna. Alla bara ”det är MILJARDNOTAN-gängets rum”. Sen pratar man inte mer om den saken för då vet alla.)

Om det hade funnits substans hade jag applåderat. Om dom upptäckt att Sala kommun varje år skänker en miljard till Satan = där är ett scoop. Om dom hade sett hur Fortifikationsverkets månadsbudget för hasch, vapen och pojkhoror legat på tio miljoner = fine. Men att någon stackars jävla styrelse i något stackars jävla verk åker på Yasuragi för tre tusen kronor natten.?

Det är bara så ointressant och småaktigt. Moraliserande och fantasilöst. Vilka små människor som gör sånt här.

Jag tycker personligen att aktörer i den offentliga sektorn borde unna sig lite mer. Helt ärligt. Jag tror att socionomer i Örebro som går ut och dricker på kommunens räkning är bättre socionomer. Jag tror att förskolechefer i Bräcke som lägger konferensen i Las Vegas kommer att vara bättre förskolechefer.

Det sorgliga i MILJARDNOTAN-kampanjen är detta: Alla dom som sliter i det offentliga som inte är med i Aftonbladets löjliga artiklar. Alla barnskötare som får ett A5-ark (som är ett halvt, lite skevt avklippt, utskrivet A4) där det står att kommunen tackar för året och att man inte ger någon julklapp utan skänker pengarna till stiftelsen Tobaksfritt Ångermanland.

Annonser