Gud är död, 30% rabatt på barnjackor

I det gamla rom kallades black friday för dies ater (svart dag) eller dies nefastus (olycksam dag). På den tiden var det mindre fokus på Webbhallens rea. En svart dag ägnades istället åt att minnas tillfällen då den romerska armén åkt på förödmjukande nederlag. Lite som om vi skulle sätta av en dag för att minnas Poltava.

Somliga, typ artonhundratalsfilsofer, menar att gud är konstruerad av människan, eftersom vi inte kan härda ut med insikten om att detta är allt vi får. Vi är kött, på en löjlig liten planet, i ett totalt stumt och likgiltigt universum.

Gud är död!, som Nietzche brukade tagga i tusch, på bankomater runt om i 1880-talets Europa.

I det läget kan människan välja att acceptera, att en gudlös värld, också är en värld där inga absoluta värden finns. Inget är konstant och allt kan omprövas. Frälsningen finns varken som hopp eller tankefigur. Allt som finns är lidande och förnedring. Eller så kan hon skapa substitut: Kanske är Gud död, men Elgiganten finns kvar. Absoluta världen må vara frånvarande, men är det inte dags att riva ut köket snart

Vi valde det senare och idag firar vi det med 30% rabatt på allt.

Eftersom shopping och konsumtion är gudssubstitut, kommer black friday att vinna i ställning under åren som kommer och bli årets viktigaste och största högtid.

Här har vi ju en helgdag som inte snärjer in sig i omvägar och pseudohändelser. Den är gjord för konsumtion och shopping. Den är julen utan tomtar. Den är midsommar utan stänger, påsken utan Jesu lidande.

Själv tänker jag ägna kvällen åt att minnas Poltava. Visste du att ryskan har ett talesätt som lyder ”Slagen som en svensk vid Poltava”. Det används för att beskriva någon som är helt paralyserad av maktlöshet. Lite som någon som idag åker till Kungens Kurva för att köpa en jättestor TV och får veta att den är slutsåld.

 

Annonser