It’s the rasism, stupid

Det sorgligaste med vår tid, är att så många människor är rasister. Dom ogillar, eller hatar, människor för att dom inte ser ut som en långtidssjukskriven svennebanan i Skövde, utan har mörkare skinn. That’s it. Detta är hela grunden, hela rationalen, hela innehållet.

Så man ger dom med mörkare skinn skulden för allt som går fel. I sitt eget liv och i samhället och i vardagen. Man kallar dom saker och man tror att dom är roten till allt som är dåligt. Flyttar dom in på gatan börjar man låsa cykeln när den står på altanen.

Man pratar om dom som ”såna där” eller mer ogenerat ”svartingar” eller liknande, och utbyter menande blickar och söker outtalade bekräftelser.

Detta är fundamentet. På det kan man bygga Trump eller Farage eller Åkesson. Utifrån den här enkla och outsägligt sorgliga grundpremissen kan man kalla alla som står till vänster om aktiva nazister för naiva och godhetsivrare och vad man nu vill.

Det enda sättet att garantera att du inte är politiskt korrekt 2016 är att du står med en hakkorsbindel vid en judisk förskola med en fackla i handen. Och till och med då lär det skrivas flashbacktrådar om att det faktiskt heter nationalsocialist.

I den här enkla idén om att folk vars skinn är mörkare, är bedrägliga och våldsamma och tjuvaktiga, finns roten till allt du ser omkring dig. Alla ”sverigevänner”, vars grej inte är att gilla Sverige utan bara tycka att invandrare är skit, och alla politiska skribenter som använder deras språk.

Allt springer ur den här enkla och fascinerande korkade uppfattningen: Folk med mörkare skinn är sämre än vi.

Allt.

Du kan prata flyktingar och asylsökande och religion och kulturella skillnader hur länge du vill. Men vad du pratar om är detta: Folk med mörkare skinn vill vi inte ha fler av i det här landet. Det går att diskutera ekonomiska effekter av migrationen men det du pratar om är detta: Folk med mörkare skinn har inte här att göra.

Det är sorgligt men också värt att påpeka eftersom det helt enkelt glöms bort.

Vi måste inte lyssna mer på ”vanligt folk”. Vi har lyssnat länge redan. Dom säger att folk med mörkare skinn är problemet, varför ska vi lyssna mer på det?

En bra grej till slut: Dom som är unga idag ser världen annorlunda. Dom är helt enkelt mindre rasistiska. Det är härligt. Man ser det i hur förstagångsväljare röstar. Jag hör det när jag pratar med mina och andras barn.

Nästa generation är bättre än oss på allt. Fucking allt.

Annonser