Politikens Pepe

I en låt med den österbottniska poporkestern Vasas flora och fauna hittar man raden ”Man har knappast levt om man inte har en prick i nåt register när man dör”. I fotbollslaget Real Madrid hittar du mittbacken Pepe. Vad har det med Audi och Kakan Hermanson att göra? Typ allt.

Först några ord om den moderate lokalpolitikern Delmon Haffo, som skapades i ett laboratorium genom att man doppade en 4chan-gymnasist i trollsås. Syftet var att göra internetmoderater coola, men eftersom det inte går, så blev det en otroligt solkig och deprimerande alt-right-figur av det istället.

Audis försök att göra… jag vet inte ens, något, genom att betala Kakan, var lika omöjligt. Har du ett bilmärke för femtiofyraåriga dubbelparkerare i Gant-kläder som tror att global uppvärmning är en myt, är det en dålig idé att använda deras totala motsats.

Pepe är antagligen en habil fotbollsspelare. Jag vet inte. Allt jag vet om Pepe är detta: Han är en lismande jävla skithög. Han sparkar ner folk till höger och vänster. Och överdriver och filmar så att det blir direkt parodiskt, när han får chansen. Typ någon passerar honom och snuddar knappt märkbart vid hans arm och han reagerar som om han blivit skjuten med k-pist och samtidigt fått en slägga i magen. För en betraktare framstår han som direkt förståndshandikappad.

Delmon Haffo spelar politik exakt som Pepe spelar fotboll. Fast inte precis i politikens Real Madrid. (Även om både marängerna i Real och Delmons äggpolare på twitter har ganska tydliga band till fascismen.)

Jag skiter väl i både Audi och Kakan. Men det som hände mellan dom är en del i samma berättelse som internetmoderaterna. En berättelse där spelad indignation inte leder till kroppsbestraffningar och landsförvisning, som det borde. För alla är Pepe, alla vill vara en förståndshandikappad mittback. Det är idealet. Det är där vi är.

Och att någon, som Kakan, har en prick i nåt register, blir ett skäl att överreagera, snarare än att tänka ”jaha någon som sagt superdumma saker på internet och sen gått vidare, då kan vi människor ändå vara flerdimensionella”.

Metaforiskt sitter vi i en Audi på väg mot en framtid utan själ, utan smuts, defekter, misstag eller erfarenheter. Jag hoppas innerligt att vi krockar och dör.

Här slutar allmän väg.

Annonser