Männen i ditt liv

Det går inte så bra för oss män nu för tiden. Men alltså, jag måste säga att jag trodde att vi skulle hantera det bättre. Kvinnor är på väg att spöa oss på dom flesta områden, eftersom dom faktiskt måste meritera sig för att komma uppåt (och därför ser till att plugga när vi snubbar bara är 2cool4school). Vi män har inte haft något skäl att oroa oss utan kunnat förlita oss på vårt nätverk.

Det går ett led från markägande bönder, över grosshandlare och professorer, genom ordenssällskap och pokerkvällar. Dom som har makten tenderar bara i undantagsfall att dela med sig av den.

Jag har trott att det var så vi skulle lösa det. Att helt enkelt komma på nya sätt att underminera värdet av utbildning och akademiska meriter, så att vi kan fortsätta tjäna mer, fast vi gör samma jobb, och fast att vi ofta gör det lite sämre.

Jaså gumman, du doktorerade i teoretisk fysik samtidigt som du läste ekonomi på Harvard, hm… är du ofta så spretig? Här söker vi en person som vet vad han vill. Har fokus. Som inte åker två tåg samtidigt om du fattar.

Vi är en grupp som är vana vid inflytande, mandat, bestämmande, normering. När saker börjar rämna, är det inte bara vår status på jobbet och i samhället som ifrågasätts. Det är framför allt vår roll som oreflekterande och proppmätt majoritet som gungar under oss. Säger majoritet, eftersom vi faktiskt har några procent av kvinnorna på vår sida. Dom som inte reflekterar så himla mycket. Som oroas över bögar och invandrare och allt som är nytt. Som kan sköta städningen om hjulen byts på bilen.

För så är det, att det här hotet blir som störst för oss vita heterosexuella män, eftersom många kvinnor som dessutom inte är vita, anstränger sig ännu mer och når ännu längre. Och eftersom homosexuella män provocerar genom att frivilligt avsäga sig delar av privilegierna.

Jag trodde vi kunde nöja oss med inte låta folk med konstiga namn få jobb. Att det räckte med att himla med ögonen åt hen och queer. Men hey vad gör man.

Nej vi nöjde oss inte med att ifrågasätta värdet av utbildning och meriter hos kvinnor. Vi ville mer. Vi ville ifrågasätta all vetenskap, allt sunt förnuft. Vi ville forma vår ynkliga osäkerhet till något slags epileptiskt krampande hat, från Kalifornien i väst till Kamtjatka i öst.

Nu är det bortom alla tvivel. Det räcker inte för oss att förvalta vårt övertag. Vi var inte förmögna att göra det här utan våld. Vägen mot framtiden skulle tvunget lysas upp av ljuset från brända broar. Sa jag förresten i inledningen att det inte går bra för oss män? Det var fel. Det går precis hur bra som helst. Vi har ju precis vunnit, igen.

Morgonen efter bomben är Hiroshima öde och sotigt och dödligt men det är i alla fall vi som dirigerar trafiken på gatorna.

Annonser