Enough already, vetekudden

Det finns ett ord som, kanske, mer än något annat definierar vår tid. Ordet är stilsäker. Det används mest av tjugotreåriga herrmodebloggare som ”pluggar juridik” och av redaktörer på den sortens inredningstidningar som läses av människor som tycker om Åhléns pressbilder och coasters med Josef Frank-mönster.

Stilsäker har funktionen av en minsta genensam nämnare, ett slags garanti om du vill. Exempel: Du köper ett bord med marmorskiva från Ellos. Läser att det är stilsäkert. Andas ut, bekräftad.

Du investerar (ett ord som används av samma människor) i en skinnjacka som du vill rocka (ett till sånt ord) när du hänger på var man nu hänger på Kungsholmen. Jodå, Manolo säger att den är stilsäker. Puh!

Andra saker som ordet associerar till:

  • Ett kök med ögonkakao-affisch och en skål med citroner, en liten hylla med olästa böcker, fransk tvål i glasflaska.
  • Att kliva in hos en barberare för att grooma skägget och säga ”tjena mannen, vad händer” till killen som jobbar där.
  • Du klär på dig en kostym och utanpå den har du en dunväst och i dunvästens öppning en halsduk. Du går till ett jobb där du sitter i möten för det är så man gör. I bröstfickan, under dunvästen, har du en näsduk du köpte på en flygplats. I bröstet, under bröstfickan, ligger en vagt formulerad oro att bli avslöjad och skaver.
  • Audi A6 och grejer av mässing och att tro att det är lite fint att försvenska engelska ord.

Stilsäker är ett ord som har marinerats i ängslighet jättelänge och blivit så mjukt att det har tappat formen. Man kan hänga det över något, det är som en vetekudde.

En vetekudde framtagen i samarbete med Metro Mode, i limiterad edition. Finns i höstens färger lejongul, burgundy, asphalt och det räcker nu tack för mig.

Annonser