Att betala dårar

Mitt liv var bättre innan jag fick veta att Shingy finns. Han är en farbror som ser ut om om Robert Smith bantat med Liz Taylor-metoden (sex veckor nedsövd med dropp) och sedan kidnappats av en stylist som gillar privatteatrar.

Shingy arbetar på AOL som digitalprofet. Det går inte så bra för AOL. Det är inte säkert att dom sakerna hänger ihop men det kan inte uteslutas. För övrigt köpte AOL en gång Bebo för sju och en halv miljard kronor. ”Bebo” tänker du, ”vad är det?”. Det är hur bra AOL är på affärer, that’s what it is.

I september var Shingy i Stockholm. Han intervjuades och ja, det var såklart ren och skär idioti från första till sista stavelse. Hade shingy varit hemlös och bara galen, klassiskt galen, hade jag älskat honom. Men nu tjänar han så mycket man gör som digitalprofet, på stället som en gång betalade sju och en halv miljard för Bebo. Och han känns inte galen, bara beräknande.

Här är citat ur intervjun, kortade men inte ändrade: Jag har kommit hit för att hjälpa till att kontextualisera vad som händer i branschen. / Fragmentiseringen har smugit sig på oss och vi måste kombinera smarta plattformar med kreativa lösningar. / More is not more. But less is more.

Vi lever alltså i en tid, där vi betalar människor för att säga sånt. Vi är idioter, det här är nollpunkten och slutet. Kalaset är slut. Eller som det står i uppenbarelseboken: Och när Lammet bröt det sjunde inseglet, uppstod i himmelen en tystnad, som varade vid pass en halv timme.

Kanske är det nu man flyttar ut på landet. Vi köper en gård. Blir självförsörjande. Täljer slevar av, jag vet inte, sälg eller nåt. Bryter brödet som man bryter löften. På kvällarna hänger vi framför en öppen spis och berättar historier för varandra. Om myrstackar byggda av saker från kasserade IBM-datorer. Om köpcentrum på avlägsna bergsplatåer. Om den ensamhet som bara säljare kan känna.

Och den tredje ängeln stötte i sin basun. Då föll från himmelen en stor stjärna, brinnande såsom ett bloss; och den föll ned över tredjedelen av strömmarna och över vattenkällorna. Och stjärnans namn var Malört.

More is not more. But less is more.

Annonser