Orimlig design av lagar

Lennart Nyberg sålde webbutiken Ink Club till ICA för en halv miljard. Han ser ut som om en isländsk ungdomsförfattare, i Marbella, off-season, cyklat in i en entreprenör som håller inspirationsföreläsningar.

Nu är han fälld i tingsrätten för en annan webbutik, kallad Designers Revolt, som har sålt kopierad design, som det står i rapporteringen. Han är dömd till 18 månaders fängelse och att betala femtio miljoner spänn till typ Arne Jakobsens fattiga änkebarn som inte har kunnat äta annat än hårt bröd på flera år nu.

Gråt mig en flod, Danmark.

I Sverige gäller det upphovsrättsliga skyddet för brukskonst (som t ex designmöbler) i sjuttio år efter designerns död. Alltså, du ritar en stol när du är fyrtio, lever tills du är åttio – och designen är skyddad i 110 år. Det är, precis som Ice Cube beskriver sig själv i Straight outta Compton, crazy as fuck.

Dock har flera i mitt Facebookflöde kommenterat domen (som än alltså bara är i tingsrätten) triumfatoriskt, och skrivit något trött om att det är fult att kopiera (eller nåt, jag har inte ens orkat läsa inläggen).

Rimligare hade varit att stolen skyddades i trettio år från att den satts i produktion. Alltså, du ritar den när du är fyrtio, får pröjs till du är sjuttio och sen är det bra med det.

Din version fortsätter att vara originalet och kan produceras i evig tid. Men andra kan göra versioner som avviker från ditt original, antingen genom att välja billigare material, eller genom att helt enkelt ta mindre betalt för den. Du ska vara ganska dålig på produktion och logistik och inköp, om du inte kan förvalta ett försprång från ett trettioårigt monopol.

Och man kan såklart inte stjäla design från någon som är död. Jakobsens änkebarn får helt enkelt göra något själva. Såhär femtio år efter hans död kanske det är på tiden. Det duger inte att ha ett samhälle där folk med Carl-Philips begåvning får cashen från folk med Sigvards begåvning.

Annonser