Stockholm i mitt hjärta

Att brygga öl är inte så märkvärdigt. Man vet att merovingerna på sjuhundratalet bryggde en, i och för sig ganska risig, ale, i trakterna av det som idag är Lille. Dom hade i sin tur fått recept (och även utrustning) av etruskerna, som då hade bryggt öl i åttahundra år och nu helt enkelt tröttnat på det. Så sjukt lätt är det att brygga öl att man tröttnar på det.

Själva processen är densamma idag. Man kastar en näve korn i ett dike, så det får ligga och dra till sig fukt. Sen tuggas kornet (man sägar att det mältas) av maltgossar och spottas ut i stora kar av zink eller kadmium. Man häller i humle och kokar upp det. Sedan tappas det i flisdunkar, dvs dunkar gjorda av flis. Efter några veckor har det jäst och kolsyrats och kan hällas upp på flaskor av glas eller burkar av metall. That’s it.

Ingen big deal. Men det hindrar ju inte folk från att tro det. Mindre ölmärken lägger ut slöjor av dunkel mystik runt sin verksamhet. Det hyssjas och hålls på. Myter blandas med rena lögner. Gå inte på det. Det är ett hantverk, det är det. Men på samma sätt som att göra pannkakor är ett hantverk. Eller kanske snarare, att göra snabbkaffe eller hyvla sig en ostskiva.

Jag kommer att tänka på det här för att ett av dom här små bryggerierna nu har gjort en pr-grej med chips som kostar hundra kronor stycket. Dom kallar sig själva ”ett av Sveriges ledande mikrobryggerier” (pulverkaffeproffs) och säger att dom ”brinner för hantverket bakom vår öl” (oh vilken superjämn ostskiva du hyvlade).

Pressreleasen som publicerats rakt av i tidningen Resumé berättar också att bryggeriet ”velat göra klart för världen att vi, även med stockholmsmått mätt, är så skitnödiga att vi går dubbelvikta här på kontoret, samt att ”vi saknade helt enkelt en skitnödghet som hade samma förstklassiga dignitet av skitnödighet som den här pressreleasen”.

Stockholm, du är bajs. Jag älskar dig men du är en bajskorv i en skål, som står i en hink full av bajs, på ett utedass, bredvid en gödselstack, på Mökgården i Skitberga, strax utanför Rövhult.

Annonser