Journalistiken är ungefär medelviktig

Det pratas ofta om hur otroligt viktig journalistiken är. Oftast är det journalister som säger det, men eftersom dom är neutrala så pratar dom såklart inte i egen sak här. Journalistiken är viktig för demokratin. Viktig för det mesta. Säger dom. Jag skulle säga att den är okej viktig, lite mer än halvviktig kanske men inte så viktig som journalisterna säger. Framför allt är den inte värd priset.

Det är inte en åsikt, det är ett faktum.

På nittionhundratalet läste människor tidningar, som tryckts under natten. Internet var en dröm ingen drömt ens. Barnen lekte i naturen, cyklade, fick skrubbsår och hade en jäkla härlig fantasi. Man betalade gladeligen för den otroliga tjänsten att få en tidning körd till sin brevlåda.

Det här etablerade en falsk premiss, nämligen att nyheter är så värdefulla att fölk gärna betalar för dom. Men det man betalade för var ju att någon åkte ut med nyheterna. ”Kvällstidningarna då?” kanske någon beskäftig jäkel invänder, ”dom åkte ingen hem med”. Nej det är sant. Men dom köptes kanske inte primärt för journalistikens skull. Du kan hävda motsatsen, såklart. På samma sätt som man kan kalla Snickers för mat, eftersom den innehåller både nötter, näring och energi.

Hade journalistiken varit så viktig som journalisterna tror, hade digitaliseringen inte inneburit ett bekymmer utan bara fetare pengar. Tjoho, nu kan vi sälja nyheter till folk, utan att såga ner träd och driva tryckerier och åka runt i små bilar i gryningstimmen. Katsching. ”Stampen” hade varit namnet på den dans man hade dansat på portföljerna fulla med pengar för att pressa ihop dom så man kunde stänga dom.

*stampeti-stampeti-stamp*

Smartare människor än mig har skrivit om detta redan. Men då är det ofta med nån ambition om att lösa (det som uppfattas som) problemet. ”Bla bla bla gör så här eller så här.” Jag har inga såna ambitioner. Jag vill bara tacka nittonhundratalsprodukten journalistik för den här tiden. Och med tillförsikt se vad som kommer istället.

Marknaden är en otäck och stum kraft. Dock är den rätt bra här. Vi kan såklart fortsätta kasta en halv miljard i presstödspengar efter trötta tidningskapitalister, så att dom kan fortsätta dansa, även om det är vått om fötterna i den lutande aktersalongen. Men tänk vad mycket kul man kan ha en miljard till istället.

Här är vad jag hellre gjort för dom pengarna: Vad som helst. Gärna med öl.

Annonser