Samtidigt i Bräcke

Mittmedia heter en firma som ägnar sig åt att producera och distribuera nyhetsprodukter i de delar av Sverige där avfolkningstakten är som högst. De ungdomar som ännu inte lämnat platser som Sveg och Ragunda startar dagarna med att gnugga sömngruset ur ögonen och sedan slänga upp en trave gazetter och kurirer på epatraktorns flak. Så åker dom, det är mil mellan varje brevlåda. Men eftersom ingen har internet här så är det viktigt att alla får sin tidning.

Trots en så framåtriktad affärsmodell går det dåligt för dom. Okej, kan någon invända, nu är jag hård. Dom har faktiskt under fyra år haft, som dom säger i provinserna när dom samlas på det lokala hotellet och konfererar, fullt fokus på det diggetaala. Likväl kommer 91% av intäkterna från pappersprodukter. Den snusande killen i den fresk jag målade upp här ovanför, är alltså inte bara någon som hoppade av nian med två månader kvar. Han är också en core business developer.

Men nu tänker ledningen om. VD presenterade ett förslag om att slå ihop nästan alla titlar till en handfull, dessa ska vidare göras om till gratistidningar. Knoppen på dasslocket blir en helgbilaga med samma innehåll på alla marknader, som görs av medieklubben på Naturbruksgymnasiet i Nytorp.

422 journalister ska sparkas. Naturligtvis blir reaktionen bland ännu arbetande journalister därefter. ”Förödande för hela Sverige” menar Journalistförbundets ordförande. Kulturministern vill inte vara sämre och konstaterar att hon ”Inte sov så gott i natt precis”.

Några saker slår mig. Nummer ett: Folk är förvånade. Gratistidning låter ju toppen som ett sätt att behålla räckvidd, när upplagan sjunker. Kan man inte behålla prenumeranterna får man försöka behålla annonsörerna. Inte världens svåraste ekvation. Nummer två: Folk är upprörda. Alltså nej, jag tror inte att det är förödande för hela Sverige om Söderhamnskuriren minskar sin lokala rapportering. Jag tror inte det. Nummer tre: Ingen har fantasi. All diskussion utgår från att firmor som Mittmedia eller för den delen Stampen ska agera grosshandlare inom cellulosabaserade prenumerationstjänster.

Skärp er gärna. Det klart att detta sker (även om det inte har hänt än och Mittmedia förnekar att det kommer att hända) eftersom saker förändras. Det är dåliga nyheter för motorburen ungdom i distributionsbranschen i nedre Norrland, absolut. Men ska vi kanske titta lite längre än så?

(En helt annan grej: Har ni tänkt på att lokalbladsapologeter rimmar (om än lite keff) på  samtidsofrånkomligheter?)

Annonser