Urskog och orimligt BMI

Det finns massor av mysterier där ute. Världen är relativt obegriplig. Ta skog till exempel, en sån knäpp grej. Har du ens gått i nån sån riktigt gammal skog? Kanske inte, för det finns inte så mycket sån kvar. Du borde testa det. Urskogen är speciell för den hugger liksom tag i dig och upphäver tiden på ett ganska obehagligt men också lite coolt sätt. ”Här är alla myter du har hört och alla skuggor du kommer ihåg från när du var barn”, säger den. Och så visar den upp liv och död bredvid varandra, helt obrydd. Det är lavar och ormbunkar och träd som växer ur störtade träd och vem vet allt ens.

Sabeltandade tigrar känns rimliga här. En tvättbjörn? Visst. Svampar som koloniserar kubikkilometer under marken. Träden som slåss om utrymmet. Det är så tydligt att skogen skiter i oss. Du kan gå vilse och dö och ingen bryr sig. Det växer en svamp ur din kind efter en tid. Ett träd genom bröstkorgen. Och vi svarar på det sätt vi kan, genom att hugga ner träden, genom att avverka den gamla skogen och ersätta den med ny. Visa vem som bestämmer.

Vi tar bort mysterierna och ersätter dom med prydliga rader av tallar. Skogen som var en galen konstnär med maktambitioner har kastrerats och blivit till en introvert kamrer som inte har några drömmar. På samma sätt som att varje sönderavlad hund en gång var en varg.

Nåväl. En annan grej som är lika konstig som skog är att hela Europa, i alla fall söder om Köln, till ungefär 80% består av små konditoributiker, som säljer bakverk av olika slag. Och ändå är inte Europas invånare feta som elefanter. Detta är kanske det konstigaste av allt, när jag tänker efter.

Ta en bil och åk söderut, förr eller senare så kör du in en vägg av smördeg och mördeg och vitt bröd. Mjöl och smör. Mjöl och smör och socker, det är vad EU är gjort av. Det var en kol- och stålunion från början. Nu är det en kolhydrats- och fettunion.

Lever man så i Haag och Valencia? Ett kolhydratsliv? Man glufsar i sig croisanter med nutella till frukost och sen äter man nån smördegsgrej med ost och skinka i till lunch. När kvällen kommer tar man några bullar av nåt slag. Eller så äter man mjölet direkt ur påsen. Men en bit smör till, som man doppar i socker. Sen går man och väger sig och bara ”jaaahapp femtiotre kilo det var ju alltid något” och så tar man sina en och nittio och går och lägger sig.

Ja det var mina topp två konstigaste saker som jag funderar på just nu. Gamla skogar och faktumet att folk i Europa bara äter wienerbröd men ändå är smala.

Rätt sjuka grejer ändå.

Annonser