Svenskhet: Jag har hela listan

Den här veckan håller en partiledare om dagen tal till nationen, på ett årligt kollo för högpresterande narcissister med ett helt okomplicerat förhållande till alkohol.

Det spännande är att alla partiledare har pratat om Sverige och svenska värderingar. Men det är faktiskt inte solklart, trots allt, vad det innebär, egentligen. Jag menar utöver det uppenbara, som att svenskar gillar innebandy, fläskkött, folkdans och undantagstillstånd.

Jag har därför tagit på mig att göra ett slags kanon för svenskhet. Här är den:

Bandet Kent. Och cigaretterna Kent. Och allt annat som heter Kent. Att vara svensk är kanske först och främst att vara Kent-älskare. Pizza med tomatsås som är lite för söt. En symbol för vår förmåga att ta bra saker från andra delar av världen och göra dom jolmiga. Även jolmigheten i sig är svensk.

Att köpa saker på tub är svenskt. Senap, kaviar, majonäs. Tuben uppfanns av en svensk och det är bara kulturmarxister som köper den här sortens förbrukningsvaror på burk.

Att använda lagsporter för att lära barn att dricka alkohol. Att jobba svart och fuska med bidrag av olika slag. Sa jag Kent, det gjorde jag va? Att på varje skolavslutning sjunga nationalsången, kungssången och något av Horst Wessel, samtidigt som man äter fläskkött, det är svenskt.

Att älska naturen, det är kanske svenskast av allt!

Och att älska med naturen. Att ha samlag med bland annat lavar och gnejs, samtidigt som Kent spelar, det är svenskt. Att förföra en björk, att simma naken med stånd i en trolsk skogstjärn. Det är lika svenskt som för stora armbandsur, för tighta skjortor och för egen del älskar jag också naturen.

Svenskt är att CC:a random chefer i mejl och ibland ta en öl med grabbarna på sälj. Svenskt är att drömma om ett annat liv, att ha den där känslan i magen som äter upp en, att allt är förgängligt, att man är en bluff, att man när som helst blir genomskådad, att inget av det man har drömt om är värt någonting. Och Kent.

Det är svenskt att ha skåpet fullt av konserver och att veta hur man gör en pilbåge som kan döda. Att fylla i K10-blanketten i tid. Att inte prata om gud. Det är svenskt att köra i den mittersta av tre filer på motovägen.

I Sverige gillar vi bollhaven på IKEA och Burger King. Det är svenskt att åka till Österlen och instagramma från bagerier på landet. Att betala hundratjugo spänn för en öl men vara tom på insidan. Fläskkött vi gillar är till exempel flintastek, bacon, fläskkorv och kotletter.

I Sverige tar vi med en flaska vin till värdinnan och pratar om huspriser och har samlag med björkar. I Sverige är vi så pass skitnödiga att när Färjanhåkan inte bajsat på sexton dygn kan vi tillsammans skratta, lättat, som var han ett helgon.

I Sverige plockar vi bär och gör sylt och saft. Vi är generösa. Vi är blanka. Vi är nya kök. Vi är blod och jord och mullbär och ockra och saffran.

Det är svenskt. Och Kent.

Annonser