Guld! Guld! Guld!

Vårt kollektiva medvetande, det vi lite slarvigt skulle kunna kalla kulturens minsta gemensamma nämnare, e fan röva. Vi har en besynnerlig förmåga att komma ihåg tråkiga och onödiga personer, typ Strindberg och Olof Skötkonung och Magnus Gabriel de la Gardie. Och sen glömmer vi bort en massa intressanta människor.

Låt mig därför presentera August Nordenskiöld.

Han föddes en eländig februaridag 1754 på Eriksnäs gård på den finska sydkusten. Hans mor var av klanen Ramsay, från dom skotska lågländerna, med anor från 1100-talet. August snöade tidigt in på mineraler. Redan vid arton års ålder utgav han, som den obehagliga plugghäst han uppenbarligen var, en disputation, Om tennets och dess malmers beskaffenhet.

Han flyttade till Stockholm och började skaffa sig ett namn inom alkemin. Han tänkte, av guld, skapa de vises sten. Man trodde att alla metaller utom guld var sjuka och att de vises sten skulle göra dom friska, alltså göra dom till guld. De vises sten kunde även användas i förtunnad form, som drickbart guld (antagligen ganska populärt bland tidens miljöpartister.) Givetvis blev han tjenis med den största knäppgöken som har bott i det här landet: Emanuel Swedenborg.

Varför vill man göra guld?

Oftast är väl svaren olidligt prosaiska. Man vill bli rik som ett fucking troll. Man vill göra en uppdragsgivare, typ en kung eller nåt, rik som ett troll, för att kunna kapa åt sig en del av den där trollrikedomen. Man vill bli kändis, typ ”åh kolla där är den där guldfiguren, fan va maxad”.

August Nordenskiöld ville göra guld i otroliga mängder, för att sabotera den rådande ordningen. I slutet av ett dokument som redogör för hur guldet ska göras (ett guldrecept!) skriver han ”Gack nu, lilla papper, omkring verlden, och förstör penningetyranniet, så att guld, silfver och ädla stenar en gång måtte upphöra, at vara verldens afgudar och tyrannier!”
. Han ville alltså göra så mycket guld att guldet förlorar sitt värde. En revolutionär, ett slags socialist innan ordet uppfans.

Anyway. 1792 drog han till Afrika för att upprätta ett swedenborgskt idealsamhälle. Lokalbefolkningen reagerade med berättigad skepsis och slog ihjäl honom.

Sensmoralen uteblir.

Annonser