Det eviga spelandet av Shoreline

Jag föddes i Borås. Senare hamnade jag i Göteborg men flyttade rätt snart eftersom alla människor gick så långsamt. Det var som en hel stad, där ingen hade bråttom. Det här var halvvägs in på nittiotalet och på den tiden reglerades det i lagen att alla hushåll skulle äga minst två tröjor av märket Aqua Limone samt en seglarjacka av märket Henri Lloyd.

”Men hallå” tänker du nu. ”Dom kan väl inte haft en lokal lagstiftning i Göteborg?” Men det är just vad dom kunde. Så här: Ur ett (snävt och inskränkt) Stockholmsperspektiv är Göteborg bara den största staden i provinserna, som ett dubbelt så stort Borås. Men vi som bott där vet att det inte stämmer. Vi kan Göteborgsandan och har promenerat längs Evenemangsstråket (eller nej, det har ju ingen men mentalt, okej). Lokala lagar är lika naturligt för göteborgare som systematiska mutor i hela den offentliga förvaltningen.

Just därför har jag ett förslag.

Som uppmärksammats går dom lokala gazetternas fyrbåk och vårdkase, Göteborgs Posten, med tillhörande koncern, lite knackigt. Dom konspiratoriskt lagda menar att detta hänger ihop med att man köpte ett dussin risiga tidningar av centerpartiet för två miljarder eller att man har lånat in pengar från banker för att dela ut till ägare.  Naturligtvis är det bara strunt.

Vad som har hänt är att intäktssidan har stagnerat. Detta i sin tur beror på en Stockholmsstyrd kartell som helt enkelt inte tål att det går bra för folk som pratar dialekt. Men – när Göteborg angrips, då sluter man sig, likt en enda jättelik varvsarbetarnäve. Och så går man till motangrepp.

Som tur är har det aldrig funnits några klara gränser i Göteborg, mellan offentligt och privat, kommun och näringsliv, mutor och presenter. Därför bör nu Göteborgs Posten hämta intäktsgenererande spetskompetens från där den finns, alltså hos Miljöförvaltningen. Här finns tjänstemän/Key Account Managers (kalla det vad ni vill) som går ut till en kund, äter en god middag, tar en för laget (i det här fallet, herregud, tittar på nittio minuter 80-talsmusikal på Park Lane) och sedan tar en Uber-Volvo hem till kontoret och fakturerar 15 600 för besväret.

Med ny intäktsmotor på plats, kommer GP och hela Göteborg att brumma igång, likt en kinesisk XC90, och igen accelerera mot framtiden. För inget stoppar ett Göteborg som har bestämt sig.


BONUS: TRENDSPANING
Följande saker kommer att vara det coolaste som finns under hösten: Aqua Limone-tröjor, fisk & skaldjur, skeppsredarfrisyrer, samskoleungar med deppig uppsyn och rika föräldrar, GAIS, mutor, salt, allt kinesiskt, stora kopparstatyer med kungar till häst, ordvitsar, segling (inte sporten men attityden) och Ramberget.

(Det var här du läste det först.)

Annonser