Smålands talibaner

I Sveriges töntigaste delar typ Jönköping och den uppländska gråvischan, finns det människor som delar värdegemenskap med talibanerna. Men som dessutom har kul dialekter och mycket sällan ses med kalashnikovs i händerna.

Jag älskar det.

Skälet till att jag hamnar på tidningen Världen Idag är att dom på dom tre senaste veckorna skrivit sexton artiklar om yoga. Inte två, inte elva, men sexton. And counting. Skolor och förskolor ägnar sig åt yoga! Och detta upprör!

Man konstaterar till exempel att ”Kundalini-yogan är den värsta formen av yoga, den för människan i kontakt med starka ockulta krafter.” Det pratas även om ”andligt naiva svenskar, som tycker att all andlighet är bra andlighet”. Looken säljcoach med egen youtubekanal med ganska få subscribers är rätt vanlig bland skribenterna. Det gammaltestamentligt fundamentalistiska och allas uppriktighet gör det läsvärt och säreget.

Här finns ingen som skulle blinka om man klev in på redaktionen och vrålade ALLA BÖGAR HAMNAR I HELVETET – och samtidigt sprider sig paniken när förskolan Grindslanten i Lenhovda lär sina barn att säga ”aum”. En kyrkoherde i Lysekil flikar in att ”många varnar för att yoga är en inkörsport till nyandlighet, till främmande andlighet, detta bör vi ta varning av”.

Det här är människor för vilka gudstro inte är en picknick i parken precis. Dom åker Chrysler Voyagern till Coop Forum och storhandlar, dom deklarerar i tid, dom bakar supergoda muffins, dom hatar bögar och får panik av yoga. Dom finns där ute, du kör förbi dom på E4 ibland. När dom ber, ber dom gud om skydd mot yoga och Harry Potter och lesbiska på TV. Dom är nämligen övertygade om att gud spelar i deras lag.

Jag är inte riktigt lika säker på den saken.

Annonser