Hur många Lamotte är en panamagrej värd?

Den korrekta reaktionen efter Panamagrejen är att skrockande säga något om hur fantastiskt det är med grävande journalister. Jag har kanske missuppfattat hela grejen, men visst fick dom där journalisterna en sticka av någon okänd person, med elva miljoner dokument på? Så grävandet i det här fallet är mer, liksom, sorterande? Som att någon kom in och dumpade fem lastpallar med pappersdokument och drog. Och att medierna i det här fallet har städat upp i röran. Inget ont om det, det måste såklart göras. Men kanske är det så att historien som sådan hade fått skaplig spridning även om lastpallarna dumpats på, säg, Reddit istället?

Men låt oss hålla fast vid att medierna gjort en fantastiskt jobb här. Scoopet består i att en skum advokatbyrå har gjort så att onda banker kunnat hjälpa rika gubbar att slippa betala skatt. Cynikern skulle påstå att det är lite som elva miljoner dokument som avslöjar att vattnet är helt avgörande för sjöfarten. Men vi säger åt cynikern att tiga.

Alltså för enkelhets skull: Det är ett gigantiskt avslöjande, det största i vår tid, och det är media som har gjort det efter att ha grävt. Det är viktigt och stort. Bla bla bla demokrati etc.

Men, även i ljuset av det – är det värt det?

Är det värt att det vart femtionde år kommer ett Watergate eller en Panamagrej, samtidigt som vi däremellan får klickbetesrubriker, snapchat-redaktörer och Joakim Lamotte? Är dom här grejerna nog för att media ska ha ett existensberättigande?

Fundera på saken. Men sluta inte där. Skriv en essä på blankvers (tiotusen nedslag minst) om alltsammans och karva in den på stammen av en fälld björk med en rostig pennkniv. Gnid in björken i blod från en native advertising key account manager och släpp den i Ljusnan, i höjd med Sveg. Den första stocken som passerar Bollnäs vinner en selfie med Niklas Svensson och ett årskort till Opinion Live, signerat av Anne Heberlein.

Lycka till!

(Off topic 1: Den onda advokatbyrån heter Mossack Fonseca och bevisar tesen att bad guys har coolast namn (Lex Exxon Valdez). )

(Off topic 2: Var det nödvändigt med så vansinnigt många dokument? Kunde det inte gjorts något slags förredigering av den där källan? Nu blir det lite som när en blyg tjänsteman avslöjas med att ha typ barnporr på sin dator. ”Polisen hittade niohundratusen bilder på mannens dator” liksom alltså kan folk bara tagga ner?)

Annonser