Det finns bara en restaurang

Alltså det är ju rätt konstigt ändå, att det svåraste som finns är att beskriva sin restaurang utan att låta som en idiot. Så mycket svårt som finns ändå tänker jag. (Googla Riemannhypotesen till exempel, ett supersvårt matteproblem.) Följande är hämtat från olika stockholmsrestauranger som är poppis nu:

A) Vi är en urban restaurang där tillgång och efterfrågan styr. Vi tror på enkel och ärlig mat. B) I vårt kök vill vi arbeta nära naturen, ett rejält kliv bort ifrån det industriella. Kort meny med råvaror och produkter från skog, hav och åker. Naturligt, rakt och ärligt. C) Producenterna vi samarbetar med delar vår vision om att respektera naturen, följa årstidernas gång samt att ständigt vara i rörelse framåt. D) Det gastronomiska språk vi talar är universellt, och våra råvaror är noggrant utvalda med omsorg om, och respekt för, såväl djur som natur. E) bla bla bla unika råvaror från vårt absoluta närområde till nordens yttersta gränser bla bla bla

Marknaden för komplicerad och oärlig mat verkar vara i det närmaste obefintlig. Det motsatta kan sägas om viljan att intellektualisera den fyrtioåttatimmarbakade rotsellerin, en vilja som inte alltid motsvaras av en förmåga. (Å andra sidan är det väl viktigare att kunna hacka lök.)

Ord som är fullkomligt banala och i princip inte ens betyder något, laddas i den här omgivningen med närmast mytiska egenskaper: Skog, hav, åker. Följa årstidernas gång.

Det mest frapperande är ändå att alla verkar beskriva samma restaurang. Den har drag av en miljöpartistisk sekt. Den låter inte som ett fyrverkeri. Om den var på Tinder skulle den inte få ligga jättemycket. Men den är asexuell så den bryr sig inte. Den åker till Järna istället och hänger med Weleda-luktande Blut und Boden-mystiker. Läser en kurs i bioetik på Södertörn och gör deodorant av bivax och salvia. Flyttar gränser. Fraktar linser.

Det är en restaurang där bara dom allra torftigaste kornen och rotsakerna får vara med. Där eventuella djurdelar är sådana som åts under 1800-talets nödår. I köket jobbar bara män. Dom har tatueringar och deras lista över dom mest vulgära grejerna som finns är:

1. Pasta
2. Humor

Annonser