Stark comeback av Orwell

All I want for Christmas är att saker börjar betyda rätt saker igen. Att bajskorv inte betyder guldtacka, som det är nu.

Anständighet är ett skällsord i Danmark. Dom anständiga sägs om dom som, lite, men bara lite, förenklat, inte är fascister. Det antyder ett slags beskäftighet. Som om man tror sig vara förmer, bara för att man inte vill tvångsmata muslimer med fläskkorv och sedan dumpa dom i Nordsjön. Som om man automatiskt blir hycklare om man ifrågasätter det rimliga i att stjäla dom asylsökandes pengar och smycken. Dom anständiga är bluffmakare.

Ett konstaterande: Det går inte vara så snäll att man blir dum. Det är en omöjlighet. Det här är bra att tänka på. För det sägs ofta. Det ligger implicit i samtalet idag, hela tiden närvarande. Det har på kort tid blivit nästan linjärt: Om man är snäll så är man dum. Vill man gott är man korkad.

Men snäll kan bara den vara som väljer mellan två saker. Snällhet är alltid ett val. Ondska och oginhet är däremot dumhet. Det kräver inga överväganden.

Sverige är inte Danmark. Dom som nyss var fascister har idag blivit fler och kallar sig för realister. Bra ord, vem kan vara emot det? Borgerliga ledarskribenter skulle kanske inte aktivt gå ut och försvara fascismen och dess praktik. Men när den nu bytt namn går det ju hur bra som helst! Att sedan fascisterna delar och retweetar varje sak som skrivs är ju inte skribenternas problem. Guilt by association är gement. Bara för att man är realist behöver man inte bära uniform.

Så här går vi runt i tvärtomvärlden och låtsas att allt är okej och normalt. Anständighet är hyckleri. Realism är att hoppas att folk dör redan på Medelhavet så dom inte kommer hit. Godhet är dumhet. Och fascism är normaltillståndet. Precis när man trodde att Huxley vunnit över Orwell i dystopimästerskapet kommer det: Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.

Realisterna i Sverige är dom otäckaste människorna som finns. För dom inte bara föraktar svaghet, dom känner sig också bra som gör det. Dom är på samma gång omedvetna om att dom är rasister och stolta över att vara det.

All I want är detta: Att ord betyder rätt saker igen. Att en realist faktiskt bara är någon som säger välkomna hit, klart ni ska komma om ni vill, allt annat vore faktiskt absurt och orealistiskt.

Annonser