Mo money mo bostäder

Hej regeringen. Jag har ett förslag åt er, som gör att ni kan sätta stopp på bostadsbristen, göra bostadsmarknaden mindre dysfunktionell och samtidigt, på längre sikt, tjäna så jävla mycket pengar att vi kan rädda framtida generationers pension. Det är också oerhört enkelt.

Se till att staten lånar absurda mängder pengar nu när det inte kostar något att låna. Jag har inte räknat på varje öre och varje detalj, precis, men låt oss säga i alla fall femhundra miljarder. Ta dom pengarna och bygg hyresfastigheter med olika standard, i olika prislägen, över hela landet.

Kommunerna är bevisligen helt inkompetenta, så kör över dom. Tvinga dom att sälja ett givet antal kvadratkilometer mark. Och tillåt inga överklaganden av grannar eller miljöpartister.

Om tio år har vi en bostadsmarknad som fungerar. Vi har ett land som kan ta emot ännu fler som vill hit. Och vi har ett statligt fastighetsbestånd som ger avkastning och samtidigt långsamt betalar av det löjligt stora lånet.

Oj med så mycket pengar i farten kommer vi göra Sverige lika korrupt som typ Venezuela eller Göteborg. Nej, inte om vi gör all dokumentation och planering offentlig på nätet. Varje krona och varje projekt ska kunna ses av vem som helst, när som helst.

Men staten ska inte äga hyresfastigheter. Historiskt sett så har den inte det. Men staten ska lösa bostadsbristen. Och kan den skaffa några hundratusen jobb på köpet så är väl det okej tänker jag.

Men alla vill ju inte bo i hyresrätter? Nej, såklart inte. Men den privata marknaden kommer ju finnas kvar. Det står vem som helst fritt att bygga annat. Såklart. Ser jag ut som typ Stalin eller?

Fast tänk om räntan stiger och blir ashög? Ja tänk om. Å andra sidan kommer allt att bli till en jämmerdal då, så det känns lite skitsamma.

Hör av er för detaljerna.

Annonser