Tullhusälskare of the world unite and take over

Idag är det den tionde december det vill säga man delar ut Nobelpris. Härligt värre om du frågar mig. Om man inte är nån av dom som fått ett riktigt pris alltså, efter att ha träget forskat i trettio år och hjälpt mänskligheten – och sedan får dela äran med nån som skrivit en jävla bok. Typ ”jag kan böja laserstrålar och/eller bota difteri och du hade, sa du, intervjuat folk som bor i Tjernobyl hm okej… så atteh stora journalistpriset, eller… va, nä nä det var inget, jag är asimponerad.”

Sorry det var bara en omväg till ämnet. Gänget som utser just litteraturpristagaren har alltså Snille och smak som sin slogan. Så om dom har någon som ska vara sekreterare till och från i några år, borde dom med sina knivskarpa intellekt och oerhörda intellektuella förmågor, hitta på en rättvisande titel. Typ Ad-hoc-sekreterare eller Just nu-sekreterare eller möjligen Sekreterare of the Year.

Du vet ju svaret lika bra som jag. På denna hoppjerka-position valde dom att sätta etiketten ständig sekreterare. Det här är dom arton fetaste ordkonstnärerna vi har. Detta är vår språkliga förstafemma. Folk som lever på att väga sina vokaler på en våg. Yo Frostenson, vad händer? Horace, e du go eller? Det är konstigt att dom bästa vi har är sämst. Det är lite som att vi hade ett landslag i nattorientering och fyllde det med synskadade.

Även det här är ju en omväg. Allt började med att jag såg en demonstration på Blasieholmen för att bevara ett hus som ingen har brytt sig om förrän det ska rivas, för bygget av Nobel Center. Det var säkert hundra personer som mötte upp. Flera av dom var på Blasieholmen för första gången. Dom älskar tullhus alltså. Verkligen älskar. Detta är tullhusälskare av rang. Nobelpriset e la gött kanske, säger dom, men tullhus e fan tullhus ändå.

Fick dom som dom ville, skulle vi, istället för att riva tullhuset, riva Nobelpriset. Detta ersätts av tullhuspriset som delas ut varje år i tullhuset. Tullhuspriset i litteratur skulle icke utses av Svenska Akademien utan av Facebookgruppen Bevara Slussen.

Och varje år skulle det gå till en samling med kåserier om Stockholm förr i tiden, med trådbussar och springsjasar.

Annonser