K special

 

Den som sitter på tillräckligt stora datamängder kan göra riktigt feta saker. Somliga mattesnillen menar till och med att det går att förutspå framtiden, bara man samlar in tillräckligt mycket data. Det kräver helt icke-intuitiva kopplingar, som det inte går att formulera hypoteser om i förväg, men som möjliggörs av mönster i datan. Är du med? Om man har tillräckligt mycket data kan man se att risken att en patient inte kommer att ta sin medicin, korrelerar med helt knäppa saker, som när personen slutade sitt förra jobb och vilken bil den har.

Det gör i sin tur att man i förebyggande syfte kan ställa frågor som i sig ter sig helt bisarra. Och på så vis få möjligheten att korrigera (och inte minst förlänga) patentens framtid.

Så långt om stora mängder data. Härifrån kommer det handla om jävligt lite data, fast med extremt tydliga mönster.

Om du tänker dig att du arbetar i en smal genre som whiteboardkomik och dessutom kallar dig för Kringlan, är det inte omöjligt att du vill göra något åt det. Du skriver en ungdomsbok. Du kallar dig för K, kort och gott. Nån recenserar din bok, du har invändningar mot recensionen, saker händer.

Kändaste K borde vara Josef K i Kafkas Processen. Han jobbar på bank och kallas till förhör där folk bara garvar åt honom. Ingen säger varför han är där och till slut häktas han och senare, utan att han ens vet varför, avrättas han genom att stickas ned som en hund (en kanske självklar liknelse i Tyskland, där är det tydligen något annat djur som är människans bästa vän, kanske marsvinet).

Många skulle påstå att en whiteboardsatiriker/ungdomsförfattare och en påhittad banktjänsteman är ett klent underlag, rent statistiskt. Jag törs ändå påstå att det är en skitdålig idé att inkludera, eller till och med addera, ett K till sitt namn.

Jag vill inte vara den som skjuter ner visioner. Vill du verkligen heta K så ska du leva din dröm. Men du kan inte säga att ingen varnade dig.

Annonser