Generalförsamlingens gymkort

Den tionde december 1948 antog generalförsamlingen i FN sin deklaration om dom mänskliga rättigheterna. Den inleds med orden ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Ser du dom allvarliga männen som står i den stora salen i FN-huset? Någon spelar en högtidlig trudelutt på en trumpet, som vid en militärbegravning i en amerikansk film. Folk har uniformer och folkdräkter på sig.

Texten fortsätter med orden ”alla människor kan också flyga och får 100 free spins på Casinoclowns.com”. Nävars, okej. det gör den inte. Men den kunde lika gärna ha gjort det.

Vad som är säkert är detta: Det viktigaste beslutet du fattar någonsin är när du väljer dina föräldrar. Är du dum i huvudet så väljer du föräldrar i Syrien eller Nordkorea. Men även om du väljer föräldrar i Sverige kan det skilja ganska mycket. Det är till exempel rätt mycket smartare att välja rika föräldrar än fattiga.

Lika i värde och rättigheter”. Om det faktiskt var så att dom orden betydde någonting, hade vi såklart sett till att jämna ut skillnaderna, så att valet av föräldrar spelade lite mindre roll.

Till exempel hade vi haft en arvsskatt på 100% och istället delat ut något slags allmänt bidrag till alla som fyller arton. Så att dom som annars fått utan ansträngning, inte skulle få det. Och dom som inte fått något, trots ansträngning, skulle få det. Det hade också varit självklart att folk som lämnade sitt land för att söka sig till ett annat, hade välkomnats, utan tjafs.

Men dom där orden är ju bara kitsch.

Jag tror att människans sämsta, eller i alla fall mest bedrägliga, egenskap är att se sig själv som en moralisk varelse. Vi vill så gärna att det ska vara så. Vi vill så gärna stå i FN-salen när dom spelar en högtidlig trudelutt på trumpet. Vi vill att det ska betyda något. Fast det måste vara utan insats, utan ansträngning. Annars blir det så jäkla trist.

Deklarationen om dom mänskliga rättigheterna är kort sagt den globala versionen av när man skaffar sig ett gymkort. Man vill så gärna bli smal. Men satan i gatan vad tråkigt och jobbigt det är om man faktiskt måste träna också.

Annonser