Country living

Jag tänker på döden när jag tänker på landsbygden. Rubrikerna Gör din egna ljuslykta av glaskulor och cd-skivor samt Lodjur dödade får kommer båda från nätversionen av tidningen Land. Man kan säga att den är lite som om Dagen fått en generisk modern clickbait-design. Med skillnaden att där Dagen tror på något greppbart och logiskt som Gud, tror Land på något så abstrakt och kontraintuitivt som ”en levande landsbygd”.

Tonträffen är för övrigt i princip identisk. Men där den ena gör reportage om människor som har mött Jesus, gör den andra reportage om unga människor som har flyttat ut på landet och trivs jättebra. Det finns en desperation som är på samma gång löjeväckande och vacker. Land vill så gärna göra skillnad. Man vill visa coola människor med kreativa yrken som chillar på landet och tycker allt är soft och som odlar bin och kärnar smör och vallar getter och kokar chili på köttet av vilsekomna stadsbor som åkte vilse när dom letade efter någon loppis dom hört om i sägner.

Varje artikel är som en besvärjelse. Nej nej, vi håller inte på att dö, haha, klart vi inte gör, kolla på dom käcka ungdomarna som köpte det gamla missionskapellet och brygger öl, va? Va? Kallar du det att dö?

Man har lite bloggare också. Eller jag vet inte. Dom är inte så bra på det där med att ha bloggare. En kille bloggade om ekologisk mat och fick sluta skriva för att han spred så dålig stämning bland dom, hur ska vi säga, snäppet mer krassa och pragmatiska, bönderna. Hanna Hellqvist skulle visst blogga om ett Torp i Grums men bloggar istället om alltings elände och meningslöshet. Lite som att hyra en clown till ett barnkalas och så tänder clownen en cigg och börjar prata om att ”det värsta med universum inte är att det är ondskefullt utan att det är totalt likgiltigt” (tittar på ungarna med döda ögon) ”om ni fattar”.

Urbaniseringen suger. Men motståndsrörelsen tiger inte stilla. Dock är den lite splittrad. Här finns recept och massor av DIY-tips om att göra lampor av knäckformar och hyllor av skärp (I don’t know). Här finns den där väckelse-rurala berättelsen om hipsters på glid. Och här finns Fråga psykoterapeuten där vi kan läsa i ett svar på en fråga: Om din granne har hotat att slå ihjäl dig och döda dina djur. Om han har försökt köra på dig, så att du fick kasta dig ner i diket för att undvika att bli överkörd. Då finns det verkligen grund för polisanmälan.

Som ett tvärsnitt av livet självt. Man odlar lite bin, man håller upp sittt hjärta, bultande, som en besvärjelse, man försöker att köra på grannen.

Jag ser en grön våg.
Jag anar att den mycket väl kan krossa mig.

Annonser