Moonshine

Jag tänker på döden och det är det fler som gör. De senaste två åren har inte mindre än fyra månförmörkelser ägt rum. Gårdagsnattens vansinniga superblodmånebonanza var så att säga löken på laxen och knoppen på dasslocket i blodmånekvartetten.

I USA spekulas det därför tämligen friskt just nu inom eskatologin, alltså läran om den sista tiden (som i ”Den Sista Tiden” och inte saker som har hänt sista tiden, typ bråket på bokmässan och att det är gift i riskakor.)

Irvin Baxter från Endtime Ministries förkunnar att denna tetrad (fyra röda månar i rad) signalerar att något speciellt kommer att hända, vilket inte är en överdrift. Pastor Baxter förutspår nämligen mer precist att ”denna nuvarande tetrad märker ut början av de sista sju åren som leder till Armageddon och Jesu återkomst till jorden”.

Armageddon 2022 alltså. Det låter inte helt orimligt.

Undergångskollegan John Hagee (författare till boken ”De fyra blodmånarna” som låg på Amazon topp 100 i över 20 veckor) menar dock att Matteus 24:36 klart och tydligt säger att det är endast Gud som känner till tiden för Armageddon.

Teologen Sven Reichmann konstaterar lakoniskt att ”det ligger i sakens natur att Jesu återkomst är ett överraskningsmoment” och släpper sedan micken, rakt ner på heltäckningsmattan.

Irvin och John och Sven är alltså riktiga personer som har familjer och lever life som vem som helst. Dom handlar korv och rotselleri och grejer, lyssnar på sportradion, rensar sökhistoriken från familjedatorn och drar på semesterresor till sol, värme och tvivelaktiga bufféer.

Människor är konstiga överlag. Alla krav vi förlikar oss med, alla fel vi gör. Men den här trion valde att addera ett lager av total galenskap till detta, genom att leva sina vanliga liv i skuggan av ett Armageddon, som kanske, kanske inte, kommer om sju år. Men som i alla fall är en realitet för dom.

För övrigt ställde jag ingen klocka men råkade vakna tidigt och försökte se den där superblodmånen. Jag såg moln. That was it. Farsta låg i dimma.

Ännu en tetrad, ännu en besvikelse.

Annonser