Chefen har blivit tokig!

Jag tänker på döden och hans majestät konungen av Sverige. Han vaknade i morse – tidigt, som alltid, för han har ett helt långsmalt land att regera. Och när han kliver upp vid halv fyra-blecket går han fram till silverbrickan, som en av marskalkarna håller framför sin kulmageförsedda kropp. Brickan är tom. Här ska ligga en Dagens Industri. Det gör det inte.

Härifrån agerar hovet mycket skyndsamt. Man ringer och väcker redaktören på Dagens Industri med orden ”Kungen har inte fått sin tidning”. Redaktören (som nu sitter häktad för majestätsbrott) undrar om det är ett skämt (ett skämt?) och ber sedan hovet kontakta växeln (växeln!) varvid hovet kontrar med ett trumpet ”Ja vi får väl göra det då. Kungen får väl helt enkelt klara sig utan Dagens industri.”

Det här kan såklart tolkas som det perfekta pr-stuntet för alla inblandade. Kungen, som plötsligt framstår som en person som faktiskt läser Dagens Industri. Och Dagens Industri, som plötsligt framstår som något som folk bryr sig om, till och med i tryckt form.

Jag är emellertid inte cynisk nog att tro att det är arrangerat. Jag tror att kungen, som ju varit kung i över 40 år, faktiskt har insett att det faktiskt kommer lite jäkla förmåner med jobbet. Alltså, att supa med folk med löjliga smeknamn och cigarettflickor, är såklart fett. Och att ligga på en båt i San Tropez och jäsa är också bra. Men det där är ju inga egentliga förmåner utan mer en arbetsbeskrivning. Det är så att säga bara kärnverksamheten i Kungen AB.

Nu går vi in i en ny dimension av förmåner, som är sprungna ur ren och skär nyckfullhet.

Kungen vill ha sin tidning även om den inte är tryckt än. Kungen vill återerövra våra kolonier i söderhavet. Kungen vill åka till rymden. Kanske månen men kanske längre, som typ Neptunus. Vore inte det fett? Neptunus! Kungen vill ha snö i juli. Kungen vill ha gycklare i koppel. Kungen vill ha en egen måne. Kungen vill kunna prata lite skit i TV nån gång om dagen. Kungen vill ha en dräkt som är sydd av den finaste nougat. Kungen vill återinföra dödsstraff. Kungen vill fånga den största jävla gös som har fångats och sedan skicka upp fanskapet i omloppsbana. Kungen vill ha gräs. Kungen vill upptäcka nya arter och ta selfies med Kanye.

Jag hoppas och tror att det är så. I så fall ska jag med glädje kalla mig rojalist.

Ja, några grinollar och sprättgökar har ju försökt göra en poäng av att tidningar finns digitalt också. (Läses, nasalt, uttalas ”digitaaaalt”.) Här måste jag kliva in till kungens försvar. Det är inte verkligen inte jättelätt att greppa konceptet ”tidningar på internet” eftersom det är en självmotsägelse. Att till exempel internetporr finns på internet hörs på namnet. Men att en tidning skulle kunna finnas där är ju ärligt talat befängt. En tidning är tryckt på papper och ligger på silverbrickan när man vaknar tidigt.

I alla fall borde den.

Annonser