Hit med stålarna!

Jag tänker på döden och på skatter. Nu hade det varit sjukt coolt om det var nedgrävda sjörövarskatter men, sorry. Jag är helt enkelt inte den sorten. I dessa tider är det rätt enkelt, typ oundvikligt, att bli politiskt desillusionerad. Så jag tänkte passa på att berätta en grej: Hur jag skulle vilja ha det.

Och då blir politik inte att prata om tiggarfrågan eller volymer eller något annat som Göteborgsposten föreslår. (Okej en kort summering om vad jag redan skrivit om migrationspolitik ändå. Det är ju själva fan. Vi ska, nej, vi måste, ha fri invandring. Eftersom allting annat är omoraliskt, vulgärt och idiotiskt – och i längden alldeles för dyrt. Det är inte så att försörjningskvoten säger oss att vi har för många människor i arbetsför ålder 2050 direkt. Och det är inte så att Norrland är trångt.)

Fokus nu. Skatter var det ju. Här är både högern och vänstern lite dumma i huvudet. Det är dessutom en diskussion som har slutat föras. Skatter ska finansiera gemensam välfärd och hela den grejen. Men dom ska också visa på vad som är viktigt. Och gärna ha någon form av moralisk- ideologisk konsekvens.

Man kan till exempel inte prata om att företagande och utbildning är viktigt och samtidigt vara för progressiv skatt och krångliga regler för vinstuttag i småbolag. Platt skatt, motherfuckers!

Kapital ska skapa värde för andra än dom som sitter på det, annars är kapitalet passivt och därigenom destruktivt. Alltså måste vi skatta förmögenhet och fastigheter – rejält. Rätt enkelt.

För arv bör skatten vara 100%. Det går liksom inte vara för en meritokratisk grundsyn och samtidigt mena att folk vars enda merit är att dom har fått täta föräldrar ska premieras. Ta allt, fördela sedan ut det till alla.

Det var skönt att få ur sig. Nästa inlägg handlar om, kanske, en supersöt hund som kan trolla eller om något annat kul.

Fotnoter:
– Antal poäng nationalekonomi jag har är noll komma noll komma kokosboll.
– Om du skulle känna för att invända med sakargument mot något av detta, gör inte det. Plugghäst. Gå och ta en öl istället. Live a little.

Annonser