Please, please, tack så mycket

Jag tänker på döden även om det gynnar SD. Så jag tänkte skriva några korta rader om romer från Rumänien som kommer hit för att tigga.

Debatten kring det här, att folk kommer hit och ber om pengar, har ofta, och helt felaktigt, utgått från något slags etisk diskussion, som i sin tur landar i ett evigt ältande av inmutade ståndpunkter, tills man bara vill skära sig och njuter för varje cent som Twitter-aktien faller.

Den borde istället, endast, utgå från en estetisk diskussion.

Här har vi en grupp människor som klampar in i det bostadsrättifierade Sverige och ger zero fucks about köksrenoveringar, danska teakmöbler, kryddträdgårdar och dubbel-IPA. Dom är allt som vår svenska självbild säger åt oss att vi inte är. Smutsiga, klädda i omoderna kläder, högljudda, krävande, påflugna. Pratar dålig engelska.

Men här är grejen. Dom är entreprenörer. Det vill säga dom borde älskas av samma borgerliga ledarskribenter som nu ondgör sig.

I en gammal artikel i tidningen POP frågar sig Jan Gradvall: Vad hade Mick Hucknall och Simply Red i dag haft för status och trovärdighet om de i stället klätt sig som Morrissey och The Smiths? Eller hur hade vi uppfattat Morrisseys musik om han i stället klätt sig som Mick Hucknall?

Estetik spelar roll. Liksom, för all del, vår oförmåga att processa grejen med relativt välstånd. Som nämnts innan här på bloggen åkte Aaron Israelson till de fattigaste delarna av Rumänien och kunde konstatera att dom romska familjer som lyckades ta sig till Sverige, sätta sig utanför en ICA-Butik och tigga pengar, samla pantflaskor och sova i bilen – dom skapade sig ett bättre liv. Deras hus var just hus och inte skjul. Deras barn gick i skolan. Dom hade hittat luckan i EU och varit driftiga nog att använda den.

Men nu är det inte så vi ser på entreprenörer, som sagt. Vi vill ju att rumäner – och andra som kommer hit för att tjäna en hacka – bor i Hornstull via Airbnb och inte i en bil eller på en madrass. Och att dom utvecklar appar och inte tigger och pantar.

Det blir som en kränkning att deras affärsmodell är så jävla enkel: Att komma från ingenting och skaffa sig någonting. På din svenniga bekostnad.

Annonser