Ja vi elsker

Jag tänker på döden men också, det ska tillstås, på norskt bajs. Det kan verka lite konstigt, en dag som denna, då Clear Channel och SL har upplåtit plats för sverigedemokraternas galna, men logiska, av Göteborgsposten påhejade, kampanj – men jag är verkligen inte ensam om det.

Provinstidningen skriver ännu en ledare om att tiggeri inte är en lösning på fattigdomen, samtidigt som Aaron Israelson gör sig omaket att faktiskt åka ner till Rumänien och konstatera att, jo då, det är exakt vad det är. Tiggeriet är en lösning på fattigdomen.

Men varför bry sig om det? Det är ju bättre att driva sin egen tes. Även om man vet att den inte är sann. Kanske framför allt då.

Sverigedemokraterna skäms å Sveriges vägnar. Ungern bygger en mur. Danmark ska också göra reklam, om än inte i Stockholms tunnelbana, som berättar att man är ett rasistisk skitland som det inte är värt besväret att åka till.

Jag är i grunden liberal. Och just därför är det så deprimerande att det inte finns några liberala politiker eller medier i Sverige. Istället har liberalism blivit synonymt med reaktionärt och xenofobiskt tyckande. Skolan blir bättre med katederundervisning och keps-och-iPad-förbud och mer läxor för det vill vi tro. Fuck forskare, vad vet forskare om något? Tiggeri är ingen lösning på fattigdom för det tycker vi; om vi har varit på plats och sett själva, nej, det behöver vi inte för vi jobbar inte med fakta vi jobbar med tyckande.

SD-kampanjen är en kampanj för Göteborgspostens ledarsida. Det kan till och med vara så att nästa steg i kampanjen är att eventpersonal på tunnelbanan bjuder folk på sill och räkor och erbjuder en digital prenumeration på GP för bara nittinie goa kroner i månan änna.

Annars då, en sån här dag?

Det finns ett enkelt sätt att lägga svenskarna på terapisoffan och få reda på vad som verkligen intresserar och engagerar oss: Att kolla vilken artikel som är den mest lästa hos diverse tidningar. Dagens favorit på DN handlar om att det saknas toaletter på vägen upp till en norsk klippa vilket gör att folk uträttar sina behov i terrängen och att det därför luktar bajs.

Det är svårt att inte läsa det metaforiskt.

Annonser