Ack Värmeland, du sköna

Jag tänker på döden och på sensommaren. En av mina favoritårstider. Nu har försommarblommorna gjort sitt och vägarna kantas av sensommarens huvudnummer i tunga färger. En nästan meterhög lilaskimrande rödklöver kan vara det närmaste vi kommer Stevie Nicks 1970 i ett dike utanför Alingsås.

Det är så svårt det där med humor. Och kunskap.

För nu lämnar vi potatisens hemstad och rör oss norrut. Två timmar i bilen tar oss längs E45 förbi ställen som Mellerud och Åmål innan vi hamnar i Grums.

Ett sätt att hitta en plats självbild är, inte överraskande, att se hur platsen omnämner sig själv. Stockholm skiter i Jante så att Johan Stæl von Holstein och Bert Karlsson framstår som betongrövade ärkesossar när man säger Capital of Scandinavia. Så här skriver Grums kommun under rubriken Se & Göra på sin hemsida:

Här i Grums finns det mycket att se och göra. Du kan låna och läsa en bok, se konstutställningar, engagera dig i en förening med andra som har samma intresse och njuta av närheten till vatten och skog.

Någonting i den texten berör mig.

Det är som att en countrylåt har fått barn med en socialrealistisk reportagebok från sjuttiotalet och att det barnet har skrivit självhjälpsböcker och gett ut dom själv. Förlåt, det kanske var en lite krampaktig metafor. Anyway, ur den kittel att ösa ur, som är Grums, så väljer man först alltså biblioteket. Alltså jag älskar bibliotek men kanske snäppet mer platoniskt än så?

Och att lyfta fram närheten till vatten och skog är – onekligen – att göra lemonad av dom citroner som livet ger en.

I Grums bor en tjej som pratar dialekt på ett sätt som ingen som inte jobbar på P3 gör och filmar med telefonen när hon, med Frödingskt mustig värmländska, tränar röva. Hon är rolig, tror jag. Det är ju som redan konstaterats svårt, det där med humor. Hon bjöds in av TV4 men hade då lagt upp videon Negerbög < 3 som vissa tydligen hade uppfattat som rasistisk. Hennes försvar var att hon använder n-ordet för att beskriva ett fint folkslag.

(Här tittar John Bouvin och Vivianne Franzén förvirrat upp från det dom höll på med. Sedan återgår dom till det igen.)

Adam Tensta gick ut ur TV4-studion i protest, till ljudet av ett imploderande twitter. Det här är gammalt. Men det ställer frågan om dumhet på sin spets. Jag såg rövtränartjejen i en senare video där hon upprört konstaterar och upprepar att hon faktiskt trodde att negrer och negresser var ett folkslag, kanske ett folkslag från Nigeria samt att hon bad om ursäkt och att det är orättfärdigt att straffa henne så hårt för det.

Så, är hon rasist eller är hon bara från Grums? Jag vet ärligt talat inte. I den sönderpolariserade lilla värld som jag älskar, finns inte många nyanser. Jag tycker inte att dumhet, i synnerhet inte efter en ursäkt, ursäktar den skitstorm som hon har hamnat i. Å andra sidan. Om hon gjort som kommunen tipsade om och faktiskt besökt biblioteket och läst en motherfucking bok, så kanske hon inte hade skrivit inbjudningskorten till den där skitstormen med permanent tusch.

En sak till om Grums. Man har en logga som kan användas av företag i marknadsföringen av kommunen, ett varumärke som heter Hjärta Grums. Det föreställer en fabrik som släpper ut giftig rök ur en dödsskorsten – och röken formar ett hjärta.

Ja ja ja. Enough Grums already.
Nu ska jag träna röva.

Annonser