Strategic strategy strategist

Jag tänker på döden och på, lustigt nog, ska sägas, Vizeum. Ah, du undrar vad det är. Det är en mediabyrå. Alltså folk som köper media men kallar sig själva ”strateger”. Jag läser en artikel i Resumé som skrivits av två medarbetare på Vizeum som har titlarna Strategic director och Broadcasting director det vill säga typ säljare och TV-säljare.

Jag har läst artikeln tre gånger men det är fortfarande oklart vad dom vill och menar. Jag tror att det är ungefär så här: Youtube är stort bland kidsen. Men vanlig teve är också poppis. Fast dom säger det med trettiotusen nedslag och med en röst som är hämtad från en elevrådsordförande i nian. Jag tänker att det nog ändå handlar om folk som tjänar mer än femtio i månaden och så blir jag så där ledsen som jag kan bli när tomheten kommer över mig.

Dock: Jag gillar mediabyråer. Har alltid gjort! Dom köper media för en miljard miljarder och det är jäkligt fett. Dom borde kunna nöja sig med det. Det är coolt så. Klart dom kan förhandla. Klart dom har en plats i det här ekosystemet.

Men dom nöjer sig inte, har aldrig nöjt sig. Dom vill vara – förlåt att jag upprepar mig, jag dricker vin – strateger. Det är tydligen viktigt för dom. Inte ta betalt med kickback (fast, eh, jo då) utan för rådgivning (well, nja). När dom inte lämnar anbud i upphandlingar, vill säga, då tar dom typ 130 kronor i timman för sin expertis.

Vizeum är, i det här exemplet, därför, alla mediabyråer.

Så här funkar det med debattartiklar i branschmedierna. Det är liksom aldrig debatt i någon egentlig mening. Det är reklam. Och det är fair enough, eftersom det ju är den plats som finns. Och ju mindre en konsult kan förlita sig på att kvaliteten på jobben som görs desto större chans att dom skriver en debattartikel på Resumé eller Dagens Media.

Här kan reklambyrån Aubergine i Växjö säga att branschen ”mäter ROI på fel sätt” eller whatevz. Här kan sökordsspecialisterna Findly prata om, tja, jag vet inte, Google? Här kan Vizeum prata om TV.

Okej nu tänker jag inte på Vizeum längre. Nu tänker jag bara på döden.
Jaja, det är hursomhelst ljusa kvällar nu.
Jag tror att Gud om inte förlåtit oss, så i alla fall förlikat sig med tanken på oss.

Annonser