Det norrländska vemodets skildrare

Jag tänker på döden och på journalister. Som du vet har det nyss bevisats, i en undersökning från Institutet för mediestudier, att journalist är det vanligaste yrket på Södermalm. I alla andra delar av landet är det undersköterskor, säljare och butiksarbetare som toppar men på Söder är alltså journalister vanligast.

Det här kan så klart bero på att söder är det etniskt mest homogena området i landet. I undersökningen konstaterar man att ”Danderyd […] vid en jämförelse [framstår] som ett färgsprakande multikulti-område med människor av alla möjliga ursprung och den allestädes närvarande lukten av grillad chorizo”.

Eftersom ett rekorderligt efternamn är ett av antagningskriterierna till journalisthögskolan, är det rimligt att dom gärna söker sig hit.

Äkta känner äkta, liksom.

En annan grej med undersökningen är att den påvisar ett reellt samband mellan kulturellt kapital och vanligt hederligt kapital. Medianlönen för en journalist är 27 000 i månaden och snittpriset per kvadratmeter på Södermalm är 87 000. Ingen journalist som inte är gift med en hedgefond-vd har råd med det, så andelen journalister som bor i hyresrätt är alltså exceptionell. Betänk, återigen, att det dessutom är det vanligaste yrket i hela stadsdelen. (Det ryktas om ett slags internkö, på något vis, möjligtvis via Rotary eller Odd Fellows, en faktisk kö, som ringlar sig genom gångar huggna ur Mariabergets granit.)

Andra saker som framkommer i undersökningen är att det inte bor en enda journalist i Västerbotten, Lappland eller Jämtland. Faktiskt bara nio stycken totalt norr om Gävle. Och då är en av dem tekniskt sett bara en väldigt flitig insändarskribent i Norran.

Folk kan – och verkar – se den här ojämna fördelningen som något slags problem. Jag tycker det är top notch. Journalisterna kommer ju från exakt samma plats som dom sista människorna som faktiskt give a fuck om journalistik tryckt på papper. Det blir som om dom var ett självförsörjande ekosystem, ett slags cirkelformad human journalist centipede.

Men”, kan vän av ordning invända, ”nog är väl journalistiken viktig för alla?”
Hmm bra fråga. Låt mig besvara den med fem ord:

Niklas
Svensson
i
en
helikopter

Annonser