Cucumber City

Jag tänker på döden och Västerås. Sossarna har haft kongress. Jag var inte där men tänker ändå både sammanfatta och recensera den. Det gjordes i och för sig av SIFO redan två veckor innan kongressen. 25, 9 procent skulle rösta på sossarna om det vore val nu.

Sossarna är för mig som minnet av ett annat Sverige.

Palme, säg vad man vill, kunde med emfas och entusiasm prata om demokratisk socialism. Vad kan en sosse prata om med emfas och entusiasm idag? Något som går att tro på och är viktigt menar jag?

Man brinner för ett oförändrat ROT-avdrag och fortsatt vapenexport till diktaturer. Man brinner för jobbskatteavdrag och för privata skolor. Man brinner, lokalt, för att SL-kort ska kosta niohundra spänn.

Keynes? Höhö, more like Friedman, baby.

Frankfurtskolan? Haha, nä men taxfreen på Frankfurts flygplats kanske.

Oj Gud jag babblar, i vanlig ordning. Sorry. Så, var det en bra kongress? Och vad hände? Nej, det var inte en bra kongress. Och det här hände:

Stefan Löfven talade. Han presenterade Sveriges nya jobagenda (alltså LOL på det namnet, sorry) som bestod av att fler ska jobba i äldreomsorgen och att det ska satsas på bostäder och infrastruktur. Här jäklar ska det satsas! (Satsningen består i att man pratar om bostäder som ska byggas och sedan inte ser till att dom byggs. Det är, för en utomstående, lite oklart hur detta ska få ner arbetslösheten. Men nu är det ändå statsministern som pratar.)

Det krökades en del.

SSU-ordföranden skämtade sina roligaste skämt: Nej, miljöpartiets språkrör dissar inte kongressen för att det inte var veganmat, dom åker flygplan mellan Bromma och Arlanda istället! HAHAHAHA! Jäklar! (Detta är alltså socialdemokratins avantgarde. The Future. Den vassa spetsen.)

Sedan rundade finansministern av det hela genom att säga att rasism är dumt. Superdumt. Applåderna fylld rummet. Jäklar vad folk gillade att höra att rasism är dumt! Någon grät. Så fint var det.

Sen gick folk hem.

Västerås har Sveriges finaste stadskärna. Jäkligt fin. Men det finns inget där. Inga butiker, inga människor, ingenting. Dom är i köpladorna. Centrum är som ett löfte som aldrig blev. Jag antar att sossarna inte la sin kick-off just där av en slump.

Annonser