När grogghelikoptern landar

Jag tänker på döden och på staten. Enligt folk som röstar borgerligt är dom två lika dåliga på att driva företag. Dom har helt enkelt inte den kompetens som krävs. Särskilt inte staten.

Varför envisas vi med att kalla bolag som äger skolor och vårdbolag för riskkapitalbolag? Dom tar ju ingen risk. Dom får garanterade intäkter från det offentliga. Förlåt jag lämnade ämnet – redan!

Staten kan inte driva bolag. Så avreglera marknaden. Varför ska elproduktion drivas av ett monopol när det blir så mycket bättre om den fria marknaden får sköta verksamheten.

SCA bildades 1929 av sinnebilden av företagarkompetens, Ivar Kreuger. Folk med företagarkompetens gillar att segla så 2014 la SCA en halv miljard kronor på att ha med en båt i en segeltävling. Samtidigt som man sa upp rätt mycket folk. Vi kan kalla detta för att ”skita i Jante” och det är poppis bland kompetenta företagare.

En av dom är Johan Stæl von Holstein. Han kan skita i Jante han! Och driva bolag! Han är inte staten.

Orättvist att dra upp elmarknaden. Tågtrafiken har i alla fall blivit bättre av konkurrensen ju.

SCA bjöd även Nordeas VD på jakt. Flögs in med privatjet. Det hämtades enligt vittnesutsagor ”grogg med helikopter”. 130 miljoner kostade jaktstugan som man hängde vid. Men – rätt trist att bara jaga i Sverige så man drog även till Tyskland och jagade gris och slog varandra på rumpan med lövruskor, competence stylee.

Staten kan inte driva bolag för det krävs en särskild kompetens för att driva företag. Det har inte så mycket med tråkiga företagsekonomiska grejer att göra, som med just förmågan att skita i Jante. Att vara lite, lite Jay-Z och Diddy och vafan, i det här gråa jävla sosselandet.

Är det för mycket begärt?

Annonser