Fuck yeah in my backyard

Jag tänker på döden och på den här jävla stan. Fråga mig vad borgerlighet är och jag ska svara dig ”allt som har med byggande i Stockholm att göra”. Det var trist att dom rev Klara. OBS missförstå mig rätt här, jag kunde inte ge less of a fuck vad gäller stadsmiljöerna som försvann – men det har sedan lett till en total handlingsförlamning vad gäller stadens utveckling.

Borgerlighet är ”kulturarbetare” som vill ”bevara slussen” istället för att spränga den och ersätta den med något som har faktiska, samtida, kvalitéer. Kommer du ihåg när stadsbiblioteket skulle byggas ut? Staden fick 1100 bidrag från arkitekter över hela världen. En vinnare utsågs – och projektet lades ner. Moderna Museet, vars fasad skulle vara grå, gavs den menlösa kompromisskulör som det har idag. Nobel Center på Blasieholmen? Fråga inte ens.

Jag älskar Waterfront men inte för några arkitektoniska kvalitéer. Det är rätt fult liksom. Men – det tar bort Stadshusets självgoda ensamrätt på uppmärksamheten och det visar att det är möjligt att bygga saker även i Stockholm.

Vi måste ge oss själva chansen att misslyckas igen.

Vi måste få riva ett Klara till om det krävs.

Eländigast av allt är dock att det inte byggs bostäder. Borgerlighet är alla som protesterar mot nybyggnationer i sin närhet, som sitter i sina gated elfenbenstorn och med indignerad stämma säger att det inte bör byggas något där, tackar som frågar. Det är inget klassrelaterat, samma sorts människor med samma sorts åsikter finns i hyresrätterna i Hökarängen som i villorna i Ålsten. Det handlar bara om en speciell sorts egoism.

Jag röstar på vilket parti som helst som går till val på att ta bort rätten att överklaga nybyggnation av bostäder. Eller ännu hellre bötfäller gnällspikarna. Låt alla som vill bygga bostäder göra det. Utan undantag. Alltid.

Kommer vi förlora skog? Ja. Pulkabackar? You bet. Kommer folk att få ”utsikten förstörd av hus som inte tar hänsyn till de unika kvalitéerna i den intilliggande bebyggelsen, vare sig avseende proportionerna eller i fasadens gestaltning”? Helt klart!

Det här är en stad. Den växer. Det är inte alltid snyggt. Deal with it eller flytta ut i provinserna.

Hemuppgiften till nästa vecka är denna: Beskriv värdena i den hundskitsmelerade buffertzon som kallas Gärdet. Förklara varför det inte ska byggas höghus där. Skriv ditt svar på en bomb och fäst den på Slussen.

Högst smäll vinner.

Annonser