Ice, Ice, baby

Jag tänker på döden och på inlandsisen. Den låg där du läser det här. Och den var skittjock. Flera kilometer. Sverige är ett bedrövligt land rent klimatmässigt idag men det har alltså varit värre.

Hur kommer det sig då att vi ens bor här? Bra fråga. Svaret är att vi bor här eftersom vi är ättlingar till dom dummaste människorna som befolkat Europa, någonsin.

Klipp till någonstans söder om Alperna för i runda slängar 15 000 år sedan. Typisk dialog:

– Rätt gött väder i dag eller?
– Ja en ska ju inte klaga, höhö.
– Annars?
– Nä vafan det vanliga, du vet, jagar och samlar.
– Ja jäklar.

Folk hade det bra. Arbetslösheten var låg, folk var snälla mot varandra på Twitter. Aids fanns inte, koldioxidutsläppen inget att snacka om och standup var kul. Till den där dagen då. När någon karismatisk snubbe med alfahanne-hållning och buspojkefrisyr sa orden som för evigt skulle definiera skandinaver:

– Äh, ska vi inte röra oss norrut?

Den instinktiva reaktionen hos dom andra i gänget var, såklart, att han skämtade. Men det gjorde han inte. Och efter en stunds tvekan hakade några på och började gå. Fler anslöt och tillslut var dom några hundra som traskade uppåt.

Jag skulle gett en del för att sett det gänget. Här fanns alltså dom minst begåvade individerna på hela kontinenten, samlade. Dom tittade på isen – och följde i dess spår när den smälte.

Åren gick, livet i Arkadien bleknade bort. Folk som hade druckit vin till maten började istället dricka importsprit från Tyskland på helgen. För 14 000 år sedan hade dom kommit fram till Sverige. Dom satt och gnällde över lapplisor i lunchrummet och betalade 60% marginalskatt.

Om det inte var för den där snubben hade du suttit i, säg, Milano och läst det här. Och ”Sverige” hade varit en vintersportort. Och du – och jag – hade haft väsentligt bättre genetiska förutsättningar att uträtta något av värde.

Annonser