Ta det här landet jag vill inte ha det ändå

Jag tänker på döden och på, som det heter, det säkerhetspolitiska läget. Jan Björklund växte upp i Skene utanför Borås. Det är inte världens roligaste plats. När han föddes var Vladimir Putin tio år och gick i Skola 193 på Baskovgatan i Leningrad. Han var en bråkstake. Jan däremot gjorde sitt bästa och visade flit och nit. Elevrådsordförande i både grundskolan och på Marks Gymnasieskola. 1982 börjar Jan Björklund sin militära karriär på I15 i Borås. Då har Putin jobbat i nästan sju år på KGB.

Hur länge klarar sig Sverige om Ryssland angriper oss militärt? Hur kan man bli utbildningsminister utan akademiska meriter? Hur många skolor fanns det egentligen på 60-talet i Leningrad?

Björklunds tid som utbildningsminister var en paradox. Han agerade reaktionärt och tvärsäkert. Inga mössor på inomhus, det hade han lärt sig på regementet. Han var motståndare till flumskolan vilken skulle åtgärdas med örfilar, betyg från första klass och griffeltavlor istället för whiteboards.

Han längtade kort sagt till samma 50-tal som varken han eller Sverigedemokraterna vuxit upp i men ändå idealiserade som utvecklingens absoluta peak.

Superknäppt, jag vet! En utbildningsminister ska ju inte gissa och tycka, det är ju antitesen till vetenskap. En utbildningsminister ska ju, även om man tycker att det var bättre förr, fokusera på att göra utbildningsväsendet så bra det kan bli.

Samtidigt som du läser det här står Vladimir Putin böjd över ett bord. Det ligger en karta över Sverige på bordet. Vladimir tänker anfalla Sverige. Det är därför Jan Björklund, som nu är inne i en militär fas, major och allt, tillika inte längre minister och med rätt mycket tid över, det är därför som han kräver mer pengar till det svenska försvaret. Hur mycket behöver du Jan? Han behöver massor! Mycket mer än vad någon annan är beredd att slanta upp. Han älskar verkligen pengar till försvaret, Jan! Och i Moskva har Putin pannan i rynkor. ”Jag skulle tagit det där landet redan, om det inte var för Jan och hans förbaskade pengar till försvaret”.

En underofficer frågar Vladimir varför han ska anfalla Sverige. ”Det skulle ju bara stöka till saker geopolitiskt och Ryssland har ju inga historiska anspråk på någon svensk mark?” Vladimir tittar upp och hans ansikte är blankt. Det finns ju faktiskt inga skäl alls. Men precis som att man kan tro att betyg leder till ökad kunskap kan man tro att man borde anfalla och annektera ett annat land. For the sake of it.

Så, just nu kan vi försvara landet i fem dagar. Jan vill att vi ska kunna försvara landet i åtta dagar. Det kostar 60 miljarder om året. Kommer vi ner på tre dagar så är Putin här. Det är det han väntar på. Han kan inte ta fem dagar men är vi nere på tre så kommer han.

Det finns en grupp som vi kan kalla för ”försvarsbloggare” och dom känns igen på att dom har hjälmar på sig, som militärer. Fast mer som mössor om man ska va petig och gjorda av folie. Det finns en annan, större grupp, som heter ”svenskarna” och i en undersökning vill 54% av dom ha mer pengar till försvaret.

Så att vi kan fortsätta försvara i fem dagar och kan drömma om åtta dagar och slipper det ryska anfallskriget som obönhörligen kommer vid tre dagar.

Nu stannar Jan till. Han börjar räkna. Han ler. Jo, försvaret behöver fortfarande pengar men nu jäklar har Jan fått en idé. Tar man en miljard så motsvarar det 46 minuters försvar av fosterlandet. Det går att klara sig utan. Miljarden ska istället användas för att bygga en replika av Skene som det såg ut på 50-talet. När putin var en glimt i sin fars öga och när lärarna fick klippa till den som hade uppe sin mobil på lektionen.

Ryska underrättelsetjänsten meddelar detta till Putin nästan samtidigt som det händer. Putin får något lite skevt i blicken. Han vacklar. Inte kan han anfalla någon med sådana drömmar.

Annonser