NÄR ENS BUSINESS ÄR THE STERBHUS SHIZNITZ

Jag tänker på döden för att folk dör och resultatet av det blir ett så kallat dödsbo, en juridisk person, precis som du och till exempel Svenska Mc Donalds AB. Det finns företag som specialiserar sig på att köpa dödsbon, eller snarare kvarlåtenskapen i dom. Jag tänker mig, rätt eller fel, att det är slipade och ganska krassa gubbar i sextioårsåldern som röker i bilen, som utgör dom här företagen.

En gubbe som heter Axel eller ibland Rolf kommer in, tar en kaffe och inspekterar sakerna. Hör på berättelser om den döde, kalkylerar samtidigt i huvudet. Många gånger är lyssnandet en samaritgärning i sig, tänker jag. Nickar och tar en långsam slurp ur koppen, blickar ut över sakerna. Ler inkännande och konstaterar samtidigt att byrån och akvarellen i hallen är värda besväret bara dom, resten är vinst.

Det är enkelt att tycka att det är något lite sjavigt över det. Jag tycker inte det. Det är lite som att donera sina organ. Det blir inte alltid så att ens hjärta hamnar i en ung människa som får ett liv på det viset, det kan lika gärna sluta med att ens kropp grävs ner i en mosse för att nån ska se vilka insekter som byggt bo i den efter sex veckor.

Kretsloppet är inte alltid så snyggt.

Axel/Rolf-gänget utgör en viktig del i det yviga ekosystem som är begagnat-Sverige. Dom ser till att saker kommer ut på marknaden. Sedan kan folk kalla det antikviteter om dom vill, eller second hand. Dom kan till och med kalla det vintage, även om det är fullständigt alldagliga saker. Och leva sina liv, återskapandes en nostalgi som tillhör generationen innan dom. Allt detta är okej. Till och med Elsa Billgren är okej. Nej, såklart inte, det sista var ett slags retorisk grej för att state my case men någonstans går gränsen för anständighet.

Men. I princip är det bara bra. Varje sak som inte köps ny är bra. En sak som jag inte förstår helt är varför man ens röker i bilen. Rätt desperat då eller om man inte kan stanna och kliva ur? Men så är jag inte i sterbhusbranschen heller. Jag går in i matsalen, plockar fram flaskan med körsbärsbrännvin från Ungern som jag köpte i somras. Häller upp lite i ett glas. Axel och/eller Rolf, det här är till er.

Annonser